Korčok: Reakcia Moskvy je očakávaná, nie však adekvátna a zodpovedná

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (Foto: TASR)

Krok Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie v prípade vypovedania troch slovenských diplomatov je očakávaná, nie však adekvátna a zodpovedná reakcia na vyhostenie troch ruských diplomatov zo Slovenska. Upozornil na to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

„Zdôrazňujem, že SR vysiela na diplomatické posty diplomatov, ktorých úlohou je výlučne usilovať sa o rozvoj bilaterálnych vzťahov a spoluprácu s Ruskou federáciou. Želám si v tejto relácii v budúcnosti lepšie správy a pozitívne výsledky, ktoré budú dosahované na základe striktného dodržiavania viedenskej konvencie o diplomatických stykoch,” dodal šéf slovenskej diplomacie.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo vyhostenie troch slovenských diplomatov v reakcii na podobný krok Slovenskej republiky zo začiatku augusta. Ministerstvo na svojom webe uviedlo, že si v pondelok predvolalo slovenského veľvyslanca Petra Priputena, ktorému prednieslo protest v súvislosti s nedávnym vyhostením troch ruských diplomatov z územia SR. Ruská diplomacia vníma opatrenie SR ako krok, ktorý je v rozpore s konštruktívnym rozvojom vzťahov medzi oboma krajinami. Moskva už skôr avizovala, že siahne k recipročnému rozhodnutiu.

Slovensko začiatkom augusta prijalo rozhodnutie o vyhostení troch ruských diplomatov. Hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga 10. augusta oznámil, že “podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola ich činnosť v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch”.

- Reklama -