VIDEO Cigániková chce dlhovú brzdu pre nemocnice. Rezort zdravotníctva odkazuje, že už rozpletá chobotnice biznisov

1
Poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR

Lepšiemu hospodáreniu nemocníc by podľa SaS pomohla dlhová brzda. Okrem zavedenia bodového systému na hodnotenie finančnej kondície nemocníc by mala priniesť aj sankcie pre manažérov štátnych nemocníc, ktoré sa budú zadlžovať. Navrhuje to predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS), ktorá už o téme rokovala s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR.

Vysvetlila, že ak by sa dlh nemocnice neprehlboval, MZ SR by malo podľa slov poslankyne uhradiť štvrtinu jej záväzkov. V prípade, že sa budú dlhy prehlbovať, vedenie nemocnice by zase mohlo byť podľa Cigánikovej sankcionované.

Cieľom návrhu je podľa predsedníčky parlamentného výboru pre zdravotníctvo aj zvýšenie transparentnosti a efektívnosti, čo má prispieť k udržateľnému financovaniu zdravotnej starostlivosti v nemocniciach. Koaličná poslankyňa poukázala na to, že ku koncu roka 2018 tvorili záväzky po lehote splatnosti asi 78 percent ročných výnosov 13 štátnych nemocníc.

Ambíciou návrhu je merať zmenu podielu záväzkov po lehote splatnosti na výnosoch nemocnice oproti referenčnej hodnote tohto podielu. Člen tímu SaS pre oblasť zdravotníctva Martin Barto doplnil, že ak nemocnica dosiahne zápornú či nulovú hodnotu ukazovateľa za uplynulý rok, tak by sa malo pristúpiť k spomínanému oddlženiu štvrtinou záväzkov zo strany MZ SR.

Ak by sa hodnota ukazovateľa zvýšila, nemocnica by pripravila ozdravný plán, prípadne by ministerstvo vymenilo manažment. V prípade veľmi zlých výsledkov by minister zdravotníctva informoval parlament. Predseda vlády by mohol podať prezidentovi návrh na odvolanie šéfa rezortu zdravotníctva.

video: TASR

Ministerstvo zdravotníctva reaguje, že už rozpletá chobotnice biznisov

Rezort zdravotníctva už realizuje konštruktívne kroky na zlepšenie hospodárenia nemocníc. V reakcii na návrh dlhovej brzdy nemocníc to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

 “Už dnes sú riaditelia štátnych nemocníc odmeňovaní v závislosti aj od dosiahnutých hospodárskych výsledkov, no plánujeme kroky nastaviť ešte efektívnejšie,” komentovala s tým, že rezort teší, že koaličný partner verejne deklaroval spoločný zámer a ocenil spoluprácu a komunikáciu s MZ SR.

Eliášová pripomenula, že vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že pre štátne nemocnice zavedie centrálne riadenú prípravu rozpočtu a jeho priebežné vyhodnocovanie, jednotný ekonomický softvér, centrálne obstarávanie, riadenie platieb a viacstupňové schvaľovanie objednávok a zmlúv s prahovými hladinami. Za tento záväzok nesie zodpovednosť MZ SR.

“Úsporné hospodárenie však môžete nastaviť len s partnermi, ktorým dôverujete a na ktorých osobnú integritu sa môžete spoľahnúť. Preto je a bola dôležitá aj výmena vedenia v niektorých nemocniciach, ktoré nehospodárne nakladali so zverenými finančnými prostriedkami verejného zdravotníctva,” informoval rezort zdravotníctva s dôvetkom, že pre efektívne zavedenie dlhovej brzdy je potrebné rozpliesť chobotnice biznisov, čo sa podľa slov Eliášovej v niektorých nemocniciach darí.

- Reklama -

1 komentár

  1. Dlhy, ktoré tvoria nemocnice v soc. poisťovni svedčia o tom, že naše zdravotníctvo zamestnáva priveľa doktorov. Majú zákonom zaručené platy, ktoré nezodpovedajú ich výkonom. Vynaložené financie nezodpovedajú úrovni zdravotníckych služieb, ktoré občania dostávajú. V zahraničí lekár je taktiež drahý, preto rieši iba vážne prípady, ktoré nemôže riešiť nižší zdravotnícky personál. Je preto potrebné znížiť počty lekárov a tých, ktorí zostanú bude potrebné lepšie vyťažiť. Budovanie nových nemocníc situáciu iba zhorší. Ak sa nevykoná drastická reforma nemocničného systému, budú dlhy do nekonečna narastať a kvalita služieb ďalej klesať.

Comments are closed.