Banksym podporovaná loď s 219 migrantmi na palube vyslala volania o pomoc

0
Chlapec s ochranným rúškom máva posádke záchranného plavidla z paluby ružovo-bielej motorovej jachty financovanej britským streetartovým umelcom Banksym, ktorú v obsluhujú aktivisti v Stredozemnom mori, 50 míľ južne od najjužnejšieho talianskeho ostrova Lampedusa v piatok 28. augusta 2020. Posádka lode financovanej britským streetartovým umelcom Banksym vyslala v noci na sobotu naliehavé volania o pomoc. (Foto: TASR/AP)

Posádka lode financovanej britským streetartovým umelcom Banksym vyslala v noci na sobotu naliehavé volania o pomoc. Loď totiž uviazla v Stredozemnom mori a zachránených migrantov nie je schopná doviezť na breh. Informovala o tom agentúra Reuters.

Plavidlo pomenované podľa francúzskej anarchistky a feministky Louise Michelovej spustilo záchranné operácie na pomoc utečencom minulý týždeň. Loď aktuálne hľadá bezpečný prístav pre vylodenie 219 pasažierov, ktorých od štvrtka zachránila pri brehoch Líbye.

Posádka lode napísala sériu tweetov, v ktorých uviedla, že situácia na jej palube sa zhoršuje a márne žiada o pomoc úrady v Taliansku, Nemecku a na Malte.

„Dostávame sa do stavu núdze. Potrebujeme okamžitú pomoc,” píše sa v jednom príspevku. Na palube je aj jeden mŕtvy migrant.

Posádka pozostáva z európskych aktivistov s dlhoročnými skúsenosťami v pátracích a záchranárskych operáciách.

Na ružovo-bielej motorovej jachte je vyobrazené Banksyho dielo – dievčatko v záchrannej veste, ktoré v ruke drží záchranné koleso v tvare srdca. Loď, ktorá sa plaví pod nemeckou vlajkou, údajne vyplávala v tajnosti, aby sa vyhla tomu, že ju zastavia úrady.

Banksy v septembri 2019 kontaktoval Piu Klempovú, bývalú kapitánku viacerých lodí neziskových organizácií, ktoré za posledné roky zachránili tisíce ľudí. Oslovil ju s tým, aby za peniaze, ktoré zarobil svoju prácou o migračnej kríze, zakúpila nové záchranné plavidlo.

- Reklama -