Oslavy SNP rušila skupina protestujúcich. Mičev: Sú hanbou. Mikulec: Vážme si, že žijeme v spoločnosti, kde máme možnosť vyjadriť názor

1
Na snímke hlučná skupinka počas centrálnych osláv 76. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, 29. augusta 2020. (Foto: TASR)

Za obrovskú hanbu označil v sobotu po oficiálnej časti osláv 76. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev skupinu ľudí, ktorá hlasitým prejavom protestovala proti súčasnej vládnej špičke. Pískala počas jej prejavov, vykrikovala mená politikov a nadávala im, čo bolo počuť aj v priamom prenose v televíznom vysielaní. Polícia stála pri nej, ale nezakročila spôsobom, ako si predstavovali niektorí pozvaní účastníci osláv, a teda tak, aby ďalej nerušila dôstojnosť osláv.

„Nepatrí to sem, je to obrovská hanba, čo robia. Zvrhlo sa to na nechutnú frašku. Podľa mňa sú to ľudia, ktorí nemajú žiadnu morálku, pretože tu v prvom rade sedeli účastníci Povstania a pre nich sme tu boli. Ja tu nie som kvôli politikom, som tu kvôli týmto ľuďom, a oni to celé postavili do svetla, že si tu urobili politickú manifestáciu. Nech si ju robia, kde chcú, ale sem to nepatrí,” reagoval Mičev.

Na otázku, či ako organizátori požiadali políciu o zakročenie voči ľuďom, ktorí narúšali dôstojný akt osláv v ich areáli, Mičev konštatoval: „Policajti stáli vedľa nich. Rozhodli sa nezakročiť. Ako organizátor nemôžem predsa niekoho vykázať, to nie je moja právomoc, alebo sem niekoho nevpustiť, to sa nedá,” zdôraznil Mičev.

„Žijeme v demokratickej spoločnosti, každý má právo prejaviť svoj názor. Nevidím dôvod, aby polícia zakročovala. Toto je hanba na strane tých ľudí, ktorí svoj názor tu a pri tejto príležitosti takto vyjadrovali,” konštatoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Myslím, že oni by si mali uvedomiť, pri akej príležitosti, akým spôsobom a aké prejavy majú. Akým spôsobom vyjadrujú úctu k tým, ktorým sme sa sem prišli pokloniť. Mnohí pred 76 rokmi obetovali to najcennejšie. Vážme si, že zatiaľ žijeme v spoločnosti, kde máme ešte možnosť vyjadriť svoj názor,” pokračoval.

Ako dodal, nemá zatiaľ detailné informácie, ale bude sa pýtať, či tento “protest” mal byť ohlásený alebo nie.

Foto: TASR
- Reklama -

1 komentár

  1. Preco Gustav Husak povedal ze toto nie je nase povstanie . Ja si myslim ze vsetci sucasni politici by si mali precitat knizku Pravda o Slovenskom Narodnom Povstani. Podla mna Slovenske narodne Povstanie zorganizovali Nepriatelia Slovenska len a jedinne za tym ucelom ,aby k tomu urcene lietadla mohli odviest ukradnuty zlaty poklad Slovenska ,kazdy by mal vediet kam a kdo ho ukradol a kdo z neho zbohatol. Slovensko urcite nie. Na Slovensku za Slovenskeho statu boli za Slovensku korunu 2 Nemecke Marky . Slovakom pri prechode na Euro znovu vykradli stat ,lebo mali Slovakom spravne predavat EURO za 10 KS nie za 30.

Comments are closed.