Nemecko: Polícia oznámila rozpustenie protestu proti pandemickým obmedzeniam

0
Demonštranti počas protestu proti pandemickým opatreniam v Berlíne. (Foto: TASR/AP)

Berlínska polícia vyzvala v sobotu tisíce protestujúcich na demonštrácii proti pandemickým obmedzeniam, aby sa rozišli. Rozpustenie demonštrácie zdôvodnila polícia nedodržiavaním bezpečných rozstupov medzi účastníkmi protestu, pričom mnohí z nich tiež nemali rúška. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Po dlhom vyjednávaní s organizátormi polícia uviedla, že zhromaždenie rozpustí.

„Žiaľ, nemáme inú možnosť. Informovali sme organizátora, že toto zhromaždenie rozpustíme,” napísala polícia na Twitteri. 

Podľa odhadov polície sa na proteste, kde je rozmiestnených zhruba 3000 policajtov, zúčastnilo približne 18 000 ľudí.

Berlínsky správny súd v piatok zrušil zákaz víkendového protestu vydaný políciou a oznámil, že sobotňajšia demonštrácia sa môže konať za určitých podmienok, ako je zachovanie rozstupov. Tento verdikt potvrdil v sobotu ráno aj vyšší správny súd.

Sobotnú demonštráciu v Berlíne organizuje iniciatíva Querought 711 zo Stuttgartu, ktorá úradom nahlásila 22 000 účastníkov.

Polícia zdôvodnila vydanie zákazu obavami, že zhromaždenie desiatok tisíc ľudí, z ktorých mnohí nebudú mať rúška alebo nebudú dodržiavať odstupy, predstavuje pre obyvateľstvo príliš vysoké zdravotné riziko. Ukázala to už akcia organizovaná rovnakou iniciatívou 1. augusta v Berlíne, počas ktorej väčšina demonštrantov vedome ignorovala hygienické nariadenia.

- Reklama -