Norwegian Airlines potrebujú na prekonanie koronakrízy ďalšiu pomoc

0
flight, aircraft, boeing 737
Foto: tommyolsson, Pixabay

Nórske nízkonákladové aerolínie Norwegian Airlines potrebujú ďalšiu finančnú pomoc. Ako uviedli, pre vysoké straty v dôsledku pandémie nového koronavírusu bez ďalšej pomoci situáciu dlhodobo nezvládnu.

Norwegian Airlines zaznamenali za 1. polrok tohto roka stratu 5,4 miliardy nórskych korún (515,8 milióna eur), informovala agentúra AFP. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená takmer štvornásobne vyššiu stratu, keď za 1. polrok 2019 dosiahla 1,4 miliardy NOK. Tržby klesli o 65 % na 7,1 miliardy NOK.

„Keď sme vstupovali do tohto roka, očakávali sme pozitívne výsledky a najlepšiu letnú sezónu v histórii. Vychádzali sme z úspešného programu znižovania nákladov a zefektívnenia aktivít. Potom však nastúpil nový koronavírus a prakticky zo dňa na deň sme prišli o zákazníkov,” uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Jacob Schram. Počet pasažierov klesol zhruba o 71 %.

V máji spoločnosť konvertovala dlh na akcie, čím vytvorila priestor na získanie štátnych garancií za úvery v hodnote 3 miliárd NOK. V tejto súvislosti však šéf Norwegian Airlines povedal, že aj keď sú vláde za poskytnutie úverových garancií vďační, pri súčasných podmienkach na trhu to aerolíniám na prekonanie krízy stačiť nebude.

- Reklama -