Cichanovská už nechce kandidovať v prípadných nových voľbách

0
Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

Bieloruská prezidentská kandidátka Sviatlana Cichanovská v piatok vyhlásila, že nemá v úmysle opätovne kandidovať v prípadných nových prezidentských voľbách v Bielorusku.

V hlasovaní z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko, mnohí Bielorusi však považujú jeho výsledky za sfalšované.

„Nemám takéto plány,” povedala Cichanovská na margo svojej opätovnej kandidatúry v prípade opakovania prezidentských volieb. Vyjadrila sa tak v rozhovore pre poľskú televíziu Belsat.

Cichanovská, ktorá bola vo voľbách z 9. augusta hlavnou súperkou Lukašenka, odmietla uznať ich oficiálne výsledky a v súčasnosti sa zdržiava na území Litvy.

Po zverejnení výsledkov volieb vypukli v Minsku a ďalších bieloruských mestách masové protesty, voči ktorým najmä v prvých dňoch tvrdo zasiahli bezpečnostné zložky.

Opozičné demonštrácie v Minsku pokračovali aj v piatok, keď tisíce protestujúcich vytvorili ľudskú reťaz od pamätníka stalinského teroru v lesoparku Kurparty až po väznicu Okrestina, kde sú zadržiavaní mnohí účastníci súčasných povolebných protestov.

Demonštranti mali v rukách bieloruské vlajky, kvety alebo fotografie zranených účastníkov protestov. Na priebeh akcie dohliadali príslušníci bezpečnostných síl, ktorí sa však ani nepokúsili zhromaždené davy rozohnať, píše agentúra AFP.

OSN v piatok vyjadrila “vážne znepokojenie” nad tým, že bieloruské orgány stále zadržiavajú viac ako 100 účastníkov protestov, hoci ďalšie tisíce už prepustili na slobodu. Pôvodne bolo zatknutých až okolo 6000 ľudí.

„Vyzývame úrady v Bielorusku, aby okamžite prepustili všetkých, ktorí boli zadržaní protizákonne alebo svojvoľne,” uviedla hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva Liz Throssellová.

- Reklama -