BBSK chce sprejazdniť poškodenú cestu na Muráň do začiatku zimy

0
Poškodená cesta druhej triedy II/531 medzi obcami Muráň a Predná Hora v okrese Revúca, ktorú vážne poškodili v nedeľu 28. júna 2020 podvečer silné prívalové dažde. Foto: TASR

Sprejazdnenie cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou v okrese Revúca aspoň v jednom jazdnom pruhu chce Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) stihnúť do začiatku zimy. Tento termín opätovne potvrdil podpredseda kraja Ondrej Lunter na stredajšom stretnutí s občanmi v obci Muráň.

„Práce v tomto úseku by sa mali začať v priebehu septembra a urobíme všetko pre to, aby bola cesta aspoň v jednom jazdnom pruhu do zimy prejazdná. Dôležité je však povedať, že po skončení zimnej údržby ju bude potrebné opäť uzavrieť s využitím obchádzkovej trasy, aby mohli rekonštrukčné práce pokračovať,“ uviedol podpredseda.

Extrémne dôležité pre rýchlosť úplnej rekonštrukcie bude podľa jeho slov udržanie trvania mimoriadnej situácie, vďaka ktorej je možné postupovať v administratívne menej náročnom režime. Ak by totiž mimoriadna situácia skončila na jeseň, po čiastočnom sprejazdnení cesty, kompletná rekonštrukcia by sa mohla podľa BBSK natiahnuť na štyri až sedem rokov.

„Súvisí to jednak s tým, že by bolo potrebné prejsť územným a stavebným konaním, čo v prípade stavby v národnom parku znamená aj proces posudzovania vplyvov na životné prostredie a primerané posúdenie Natura 2000, ktoré sa musí robiť pre každé vegetačné obdobie počas kalendárneho roka. Rovnako by sme sa nevyhli majetkoprávnemu usporiadaniu pozemkov,“ ozrejmil Peter Muránsky, riaditeľ odboru cestnej infraštruktúry a investícií Úradu BBSK.

Práve z týchto dôvodov bude podľa neho BBSK spolu s Okresným úradom (OÚ) Revúca iniciovať rokovania na ministerstve vnútra, aby bolo možné fungovať v mimoriadnom režime až do úplného ukončenia rekonštrukcie.

Na obchádzkovej trase, ktorá vedie popod Muránsky hrad a cez Veľkú lúku na Muránskej planine, budú musieť vodiči a cyklisti zároveň podľa BBSK rátať s dvoma zmenami. Obidve vstúpia do platnosti 17. augusta.

„Prvou je, že prejazd obchádzkovou trasou bude od tohto dátumu umožnený len vozidlám s povolením, ktoré vydá Obecný úrad Muráň alebo Obecný úrad Muránska Huta. Držitelia doterajších povolení od iných orgánov budú povinní vybaviť si nové povolenie od jedného z vyššie menovaných úradov,“ povedal prednosta OÚ Revúca Igor Škvarla.

Doplnil, že presný zoznam fyzických a právnických osôb a inštitúcií, ktoré budú môcť o povolenie požiadať, pripraví vo forme príkazu prednostu OÚ.

„Druhou zmenou je, že cyklistom bude zakázaný prejazd po obchádzkovej trase v smere zhora nadol. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť účastníkov cestnej premávky a zabrániť kolíziám. Cyklisti budú môcť od Prednej Hory do Muráňa využiť lesnú cestu, ktorá bude do tohto termínu riadne vyznačená,“ doplnil Škvarla.

- Reklama -