Vírus je tu. Živí sa našou samoľúbosťou, hovorí grécka vláda. V krajine stúpa počet prípadov nákazy

1
Zákazníčka s ochranným rúškom si skúša slnečné okuliare v predajni optiky v aténskej štvrti Glyfada v sobotu 1. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Grécka vláda oznámila v stredu, že uplynulý týždeň bol pre ňu “budíčkom” v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Počet prípadov nákazy v krajine stúpa. Vláda za nárastom vidí najmä preplnené nočné kluby a iné spoločenské podujatia, píše agentúra AFP.  

„Tento týždeň je pre nás budíčkom. Snažíme sa ľudí informovať každodennými správami a oznámeniami o nových opatreniach,” uviedol hovorca gréckej vlády Stelios Petsas pre televíziu Mega TV.

„Vírus je tu. Živí sa našou samoľúbosťou,” pokračoval.

Úrady v auguste zaznamenali už 380 nových prípadov nákazy. Iba 10 percent z nich pochádza podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zo zahraničia.

Celkovo Grécko dosiaľ potvrdilo viac ako 4800 prípadov infekcie koronavírusom a 209 súvisiacich úmrtí.

„Objavili sme tri hlavné zdroje, ktoré nás znepokojujú. Sú nimi pravidelné prechody hraníc z balkánskych krajín etnickými Grékmi, spoločenské podujatia vrátane večierkov, svadieb či krstov a verejná doprava,” ozrejmil Petsas.

Úrad pre verejnú ochranu už minulý týždeň oznámil povinnosť nosenia rúšok vo všetkých verejných vnútorných priestoroch. Návštevy v domovoch dôchodcov sú až do 15. augusta zakázané.

Pre svadby, krsty, pohreby platí maximálny počet 100 účastníkov.

Mitsotakis nateraz odmietol celoplošné obmedzenie pohybu.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.