Francúzska prokuratúra začala vyšetrovať výbuchy v Bejrúte

0
Libanončanky posudzujú škody na mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte 5. augusta 2020. Už viac ako 100 obetí a vyše 4000 zranených si vyžiadali mohutné výbuchy v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút z utorkového večera. Fto: TASR/AP

Francúzska prokuratúra otvorila v stredu vyšetrovanie výbuchu v libanonskej metropole Bejrút po tom, čo pri ňom utrpelo zranenia 21 francúzskych občanov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie parížskeho prokurátora.

Prokuratúra prípad vyšetruje ako “neúmyselné zranenie”. Hlavný parížsky prokurátor Rémy Heitz uviedol, že prokuratúra využije svoju právomoc vyšetrovať činy, ku ktorým došlo v zahraničí.

Pri utorkovom výbuchu v prístave v Bejrúte zahynulo najmenej 113 ľudí a viac ako 4000 utrpelo zranenia. Desiatky ľudí sú stále nezvestné. Heitz uviedol, že podľa doterajších informácií je medzi zranenými 21 Francúzov.

Výbuchy 2750 ton pravdepodobne dusičnanu amónneho uloženého v jednom z prístavných skladov spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu a jeho okolí. Predpokladá sa, že počet obetí stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov.

Mnohé štáty sveta a organizácie vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu zdravotnú i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak, Kuvajt či Česko.

- Reklama -