Bielorusko: Desiatky tisíc ľudí podporili opozičnú kandidátku Cichanovskú

0
Na snímke ľudia s ochrannými rúškami počas podujatia na podporu bieloruskej prezidentskej kandidátky Svitlany Cichanovskej 30. júla 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Protestov na podporu hlavnej opozičnej kandidátky do nadchádzajúcich prezidentských volieb Svitlany Cichanovskej sa v hlavnom meste Bieloruska zúčastnili desiatky tisíc ľudí. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

K protestným zhromaždeniam došlo po tom, ako bieloruské úrady obvinili z prípravy sprisahania pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami okrem 33 údajných ruských žoldnierov aj dvoch výrazných kritikov prezidenta Alexandra Lukašenka – opozičného lídra Mikalaja Statkeviča a blogera, aktivistu a manžela Cichanovskej Siarheja Cichanovského.

Podporovatelia Cichanovskej za zhromaždili v minskom Parku priateľstva národov na proteste, ktorý sa podľa agentúry AFP zdá byť najväčším protestom podporovateľov opozície minimálne za poslednú dekádu. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna sa štvrtkových protestov zúčastnilo najmenej 63 000 ľudí. Cichanovská na zhromaždení vyhlásila, že “úrady ničia nielen život jej manžela, ale aj život všetkých politických väzňov”.

Cichanovská vo štvrtok vyzvala úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka na debatný duel, pričom uviedla, že nemá zmysel zúčastňovať sa na debatách v štátnej televízii, keď na nich nie je aj súčasný prezident. Navrhla preto, že sa s Lukašenkom stretne na debatnom dueli v Parku priateľstva národov v Minsku.

Vo štvrtok sa tiež objavila správa, že bieloruské úrady začali vyšetrovanie pre podozrenie z plánovania teroristických útokov, ktoré údajne pripravovali ruskí žoldnieri. Dodali tiež, že pátrajú po desiatkach ďalších podozrivých.

Podľa medializovaných správ ide vraj o príslušníkov Vagnerovej “armády”, súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorú údajne ovláda spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorá pôsobí okrem Ukrajiny aj v Sýrii a Líbyi.

Cichanovská sa stala kandidátkou volieb po tom, ako úrady jej manželovi neumožnili kandidovať. Koncom mája bol okrem toho obvinený vo viacerých trestných veciach a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe.

Predvolebný štáb Cichanovskej sa prednedávnom spojil so štábmi Viktara Babaryku a Valeryja Capkalu, ktorých ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať ako kandidátov do prezidentských volieb.

Prezidentské voľby v Bielorusku sa budú konať 9. augusta. Okrem Cichanovskej a Lukašenka v nich kandiduje aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.

- Reklama -