Afganistan: Výbuchu bomby v aute, najmenej 17 mŕtvych

0
Afganské bezpečnostné hliadkujú po výbuchoch. Foto: TASR/AP

Najmenej 17 ľudí prišlo vo štvrtok o život v afganskom meste Pul-i-Alam pri výbuchu bomby nastraženej vo vozidle. Výbuch nastal len niekoľko hodín predtým, ako vstúpi do platnosti trojdňové prímerie medzi militantným hnutím Taliban a vládou v Kábule.

Výbuch potvrdilo aj afganské ministerstvo vnútra.

Mesto Pul-i-Alam leží na východe Afganistanu v provincii Lógar. Explózia nastal v blízkosti sídla guvernéra. Jeden z lekárov v miestnej nemocnici uviedol, že tam priviezli 17 mŕtvych a 21 zranených.

Militantné hnutie Taliban ohlásilo v utorok trojdňové prímerie, ktoré bude platiť od piatku, počas trvania moslimského sviatku obetovania íd al-adhá. Ide už o druhé krátkodobé prímerie vyhlásené Talibanom za posledné vyše dva mesiace, pripomína AFP.

Všetci mudžahedíni (bojovníci Talibanu)… majú nariadené, aby sa počas troch dní a nocí (sviatku) íd al-adhá zdržali vykonávania akýchkoľvek operácií voči nepriateľovi,” oznámil v utorok hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid.

Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko pred oznámením prímeria informoval, že priame mierové rozhovory s Talibanom by sa mali začať “o týždeň” po ukončení výmeny zajatcov. Tá prebieha medzi afganskou vládou a Talibanom v súlade s dohodu dosiahnutou so Spojenými štátmi a je považovaná za kľúčovú podmienku nadchádzajúcich mierových rokovaní.

Samotný Taliban ešte minulý týždeň oznámil, že je tiež pripravený začať mierové rokovania s afganskou vládou po skončení sviatku íd al-adhá v prípade, že sa dokončí proces výmeny väzňov.

Taliban a USA podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky.

- Reklama -