Takmer 100 žiadateľov o azyl premiestnili z Grécka a Cypru do Nemecka a Fínska

0
Migranti sa zhromažďujú, zatiaľ čo policajti hliadkujú pred bránou v utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos Foto: TASR

Takmer 100 žiadateľov o azyl, vrátane maloletých osôb premiestnili v stredu z Grécka a Cypru do Nemecka a Fínska. Informoval o tom Európsky podporný úrad pre azyl (EASO), z ktorého správy citovala agentúra AFP.

Úrad EASO tiež uviedol, že minulý piatok presunuli z Grécka 83 ľudí patriacich k rodinám s vážne chorými deťmi. V pondelok zase presídlili 16 migrantov z rodín s jedným rodičom, ktoré pochádzali najmä zo Somálska a Konga. Všetci utečenci pred odchodom z ostrovu podstúpili test na koronavírus, informoval EASO.

Grécke ministerstvo pre migráciu v rovnakom čase tiež oznámilo spustenie programu zameraného na dobrovoľnú repatriáciu 5000 azylantov. Cieľom programu je odľahčiť preľudnené tábory pre migrantov na gréckych ostrovoch v Egejskom mori.

Iniciatíva je financovaná Európskou úniou a každému uchádzačovi poskytne 2000 eur na to, aby sa vrátil do svojej vlasti, uvádza AFP.

Grécka vláda program spustila už v marci, pre pandémiu nového koronavírusu ho však takmer okamžite pozastavila.

K prvým repatriačným letom by v rámci neho mohlo dôjsť už v nadchádzajúcich týždňoch, informoval grécky minister pre migráciu Notis Mitarachi.

V Grécku je v súčasnosti zhruba 5000 maloletých migrantov, žijúcich zväčša v utečeneckých táboroch s nedostatočnými hygienickými podmienkami. V táboroch na piatich gréckych ostrovoch, ktorých maximálna kapacita je 6095 osôb, sa pritom momentálne nachádza viac ako 26 000 utečencov.

Desaťtisíce azylantov sú na gréckych ostrovoch už od roku 2016, v ktorom pre nich uzatvorilo svoje hranice viacero členských krajín EÚ konajúcich v reakcii na zvýšený príchod najmä sýrskych utečencov, píše AFP.

Začiatkom júla oznámilo viacero európskych krajín, že urobia výnimku pre maloletých uchádzačov o azyl, pričom Portugalsko, Luxembursko a Nemecko už niekoľkých aj prijali. S prijatím viacerých maloletých azylantov súhlasili tiež Belgicko, Bulharsko, Francúzsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Srbsko a Švajčiarsko.

- Reklama -