VIDEO Advokát Majského Filip: Využijeme postupy, ako zvrátiť konanie

0
Peter Filip, obhajca odsúdeného Jozefa Majského po skončení pojednávania v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia na Najvyššom súde SR v Bratislave 29. júla 2020. (Foto: TASR)

Advokát odsúdeného Jozefa Majského Peter Filip využije všetky zákonné postupy, aby zvrátil súdne konanie. Považuje ho za nezákonné. Uviedol to v stredu po vynesení rozsudku senátom Najvyššieho súdu (NS) SR. Ten zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Filip plánuje prípad posunúť na Ústavný súd SR.

„Nebudem teraz komentovať rozhodnutie súdu. Jednak mi ho neprislúcha komentovať a dnes sa to nechystám urobiť,” dodal Filip. Väčšinu skutočností, ktoré si v stredu vypočul, považuje za nesprávne interpretovanú.

„Určite využijem všetky zákonné postupy, ako zvrátiť toto konanie, ktoré považujem za nezákonné,” komentoval. Nemyslí si, že by Majský urobil chybu. Navyše tvrdí, že nemal predstavu, že súdne konanie sa bude v stredu realizovať.

Filip nemá predstavu o tom, ako bude vyzerať realizácia výkonu trestu Majského.

„Je to mimoriadne náročné, ja si nemyslím, že 74-ročný chorý človek sa má možnosť niečomu vyhýbať. Navyše som si vypočul, že tu máme stanovisko Zboru väzenskej a justičnej stráže. Máme tu štyri znalecké posudky, ktoré hovoria niečo iné,” reagoval advokát s tým, že zbor v stanovisku uvádza, že je pripravený zvládnuť Majského všetky zdravotné problémy. Odhaduje, že väzbou má jeho klient odsedených približne 2,5 roka.

Advokát Majského sa tiež pýta, aká bude prevencia pre 74-ročného človeka a čo hovorí Európsky dohovor o dĺžke konania a jeho vplyve na rozhodnutie.

„Rozhodnutie o doposiaľ netrestanom človeku a prvé odsudzujúce rozhodnutie po 18 rokoch konania nemôže vyzerať takto,” komentoval Filip. Tvrdí, že nemá jediný dôkaz o obštrukciách zo strany Majského.

Filip nevie, v akom stave sa jeho klient nachádza, lebo sa s ním dlhšie nestretol. Za posledné dva roky však u neho pozoroval upadajúcu tendenciu.

Senát NS SR zamietol v stredu odvolanie Majského v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Rozsudok NS SR je právoplatný. Stredajšie pojednávanie sa konalo bez prítomnosti Majského, keďže sa stále nachádza v Českej republike.

Na videu Majského advokát Peter Filip, zdroj: TASR

- Reklama -