Najvyšší súd zamietol Majského odvolanie, platí pre neho deväťročný trest

0
Jozef Majský, archív. Foto: TASR

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR zamietol v stredu odvolanie obžalovaného Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Rozsudok NS SR je právoplatný. Stredajšie pojednávanie sa konalo bez jeho prítomnosti, keďže sa stále nachádza v Českej republike. Na pojednávanie neprišiel a ani sa neospravedlnil.

Najvyšší súd rozhodoval o odvolaní obžalovaného voči rozsudku ŠTS v Pezinku, ktorý podnikateľa v októbri 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody pre pokračovací trestný čin podvodu spolupáchateľstvom. Senát v zložení Aleny Šiškovej, Jany Serbovej a Gabriely Šimonovej zamietol na verejnom zasadnutí odvolanie ako nedôvodné.

NS SR vylúčil Jozefa Majského v marci 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. V ten istý deň senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu.

Súd trestné stíhanie Majského prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta podal viacero návrhov na pokračovanie prerušeného trestného stíhania. Posledný doručil na NS SR v polovici mája, následne sa vytýčil termín zasadnutia. V prípade sa malo konať naposledy 1. júla. Zasadnutie však odročili, keďže obžalovaný sa nedostavil a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

S Majským, ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v českom Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v ČR predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Jozefa Majského do predbežnej väzby.

- Reklama -