V Budapešti pochodovali tisíce ľudí za slobodu tlače

0
Niekoľko tisíc ľudí sa v piatok večer zhromaždilo v Budapešti na pochode za slobodu tlače. Foto: Facebook/Index.hu

Niekoľko tisíc ľudí sa v piatok večer zhromaždilo v Budapešti na pochode za slobodu tlače, ktorým protestujú proti krokom voči najväčšiemu maďarskému spravodajskému serveru Index.hu. Informoval o tom spravodajský server 24.hu.

Do pochodu iniciovaného mimoparlamentným hnutím Momentum, ktorý smeruje od redakcie Indexu k sídlu úradu vlády v niekdajšom karmelitánskom kláštore na budínskom Hradnom vrchu, sa zapojili novinári Indexu, zástupcovia občianskych organizácií, ale aj politici viacerých opozičných subjektov.

Vedenie redakcie Indexu v piatok oznámilo, že viacerí členovia vedenia a vyše 60 z 90 novinárov podalo výpoveď po tom, čo sa nepodarilo dosiahnuť dohodu s vedením vydavateľstva o osude prepusteného šéfredaktora Szabolcsa Dullu.

„Roky sme zdôrazňovali, že podmienkou nezávislosti servera je nezasahovanie do obsahu článkov a nezasahovanie do personálneho zloženia redakcie či jej konštrukcie zvonka. Prepustením Dullu bola porušená druhá podmienka. Je to jednoznačný zásah do zloženia redakcie, čo nemôžme vnímať inak ako pokus o otvorený nátlak,” píše sa vo vyhlásení odchádzajúcich členov redakcie, medzi ktorými sú aj vedúci redaktor Attila Tóth-Szenesi a zástupcovia šéfredaktora Veronika Munková a János Haász.

Obavy z vývoja situácie okolo Index.hu, v ktorom už vo štvrtok podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty nezávislosti tohto média, vyjadrila v piatok podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Maďarský úrad vlády pre server Politico.eu v tejto súvislosti uviedol, že k záležitostiam týkajúcim sa mediálneho trhu sa nebude vyjadrovať.

- Reklama -