Prezidentke už doručili novelu zákona o prokuratúre, na posúdenie má čas do augusta

0
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oznámi svoje rozhodnutie o novele zákona o prokuratúre až po tom, ako sa oboznámi s definitívne schváleným znením zákona. Termín na posúdenie novej legislatívy jej uplynie 6. augusta. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ako priblížil hovorca, zákon bol doručený do Kancelárie prezidenta SR v stredu (22. 7.) a lehota na jeho posúdenie začala plynúť vo štvrtok (23. 7.).

„Prezidentka sa najskôr dôsledne oboznámi s definitívne schváleným znením zákona, až potom oznámi svoje rozhodnutie,” poznamenal.

Národná rada (NR) SR schválila novelu zákona o prokuratúre v polovici júla. Rozšíriť sa má okruh uchádzačov na funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora. Na obe funkcie by už nemusel kandidovať len prokurátor. Rozšíriť by sa mal tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Schválená legislatíva tiež upravuje dôvody na odvolanie špeciálneho i generálneho prokurátora.

Rada prokurátorov SR navrhla prezidentke, aby zvážila vrátenie novely zákona o prokuratúre do parlamentu. Rovnakú výzvu adresoval hlave štátu aj podpredseda NR SR Peter Pellegrini (nezaradený).

Opozičný Smer-SD je pripravený sa v súvislosti s novelou zákona o prokuratúre obrátiť na Ústavný súd SR. Podľa predsedu strany Roberta Fica čakajú, aké kroky vykoná Čaputová, ale aj samotná Generálna prokuratúra (GP) SR.

- Reklama -