Nové Zámky: Záujem prokuratúry o budovu Agrisu trvá, kúpnu cenu akceptuje

0
Otokar Klein, primátor Nových Zámkov. Foto: TASR

Krajská prokuratúra v Nitre má naďalej záujem odkúpiť budovu Agrisu na Radničnej ulici v Nových Zámkoch, ktorá je majetkom mesta. Mestskí poslanci zámer predaja budovy schválili, znalecký posudok nehnuteľnosť ohodnotil na približne 695 000 eur. V máji tohto roka krajský prokurátor Ivan Mandalov na rokovaní mestského zastupiteľstva potvrdil záujem Krajskej prokuratúry o kúpu budovy Agrisu, zdôraznil však, že ekonomické následky pandémie ochorenia COVID-19 ovplyvnili aj rozpočet rezortu ministerstva vnútra. Za budovu Agrisu navrhol kúpnu cenu na úrovni 580 000 až 585 000 eur. Poslanci tento návrh neprijali.

Primátor mesta Otokar Klein rokoval s Krajskou prokuratúrou Nitra o kúpnej cene na úrovni znaleckého posudku. Prokuratúra má záujem aj o pozemok pri Agrise, na ktorom by malo vzniknúť parkovisko pre zamestnancov i stránky. Návrh mesta na kúpnu cenu 730 000 eur akceptovala. Samospráva zverejnila oficiálny zámer prevodu nehnuteľnosti.

V objekte by po rekonštrukcii mala sídliť okresná prokuratúra. Tá momentálne pôsobí v prenajatých priestoroch, ktoré patria okresnému súdu.

„Krajská prokuratúra Nitra má v kraji päť okresných prokuratúr, tri z nich sídlia v budovách okresných súdov. Problémy sú s priestormi i archiváciou, v Nových Zámkoch je situácia najkritickejšia,“ uviedol Mandalov. Objekt by podľa jeho slov po nevyhnutnej rekonštrukcii vyhovoval potrebám prokuratúry nielen z priestorových dôvodov, ale aj z hľadiska polohy blízko okresného súdu.

Administratívna budova bola odovzdaná do užívania v roku 1971. Má jedno podzemné a tri nadzemné podlažia, najväčšiu plochu využíva knižnica. Väčšina nájomcov za priestory v budove platí mestu len symbolickú sumu, celkové ročné príjmy samosprávy predstavujú zhruba 8500 eur. Náklady na údržbu a odstraňovanie havarijných stavov predstavujú podľa poslancov zbytočnú záťaž pre mestský rozpočet. Na celkovú opravu samotnej budovy by mesto potrebovalo viac ako 450.000 eur.

- Reklama -