NR SR: Odvolávanie premiéra. Matovič rečnil hodinu a pol, vyzýva poslancov na hlasovanie podľa svedomia

0
Predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa v pléne NR SR bránil voči tvrdeniam opozície, ktorá podala návrh na jeho odvolanie z funkcie. Odmieta viaceré z nich.

Igor Matovič nesúhlasí, že by jeho vláda nebola schopná zvládať pandémiu nového koronavírusu. Poukázal na výborné výsledky po zdravotnej stránke. Rovnako odmieta, že na samite lídrov v Bruseli riadne nerokoval o európskych financiách.

„Tí ľudia ma brali a výsledok hovorí sám za seba,” uviedol a opisoval priebeh rokovaní. V pléne opakovane poukazoval na kauzy bývalej vlády a rozkrádanie štátu. Deklaroval, že ak súčasná vláda ostane súdržná, dokáže verejné financie ustrážiť. Vyjadril sa aj k svojej diplomovej práci. Trvá na tom, že až do minulého týždňa si myslel, že je napísaná tak, ako mala byť. V pléne rečnil hodinu a pol.

Premiér Igor Matovič vyzval poslancov, aby pri jeho odvolávaní hlasovali podľa svojho svedomia.

„Chcem, aby mal každý z vás vlastné svedomie a úplne slobodne rozhodol, či budem viesť koalíciu ja alebo niekto iný. Nebudem to nikomu vyčítať,” deklaroval. Zároveň priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Dodal, že ak ho poslanci odvolajú, pôjde žiť svoj súkromný život “bez titulu a s čistým svedomím”.

Nasleduje rozprava, do ktorej je prihlásených 20 poslancov. Ešte pred nimi sa prihlásilo ďalších 13 rečníkov.

- Reklama -