V kauze vraždy Kuciaka nasledujú záverečné reči. Prokurátor navrhuje Kočnerovi a spol. trest 25 rokov

0
Marian Kočner prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Foto: TASR

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil dokazovanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Nasledujú záverečné reči a záverečné slovo obžalovaných, ktoré predchádzajú rozsudku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči, ktorá trvala takmer hodinu a trištvrte, obžalovaným Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóvi v kauze vraždy Jána Kuciaka 25-ročné tresty odňatia slobody. V záverečnej reči sa odvolával na svedectvá Zoltána Andruskóa, Petra Tótha, komunikáciu cez aplikáciu Threema, sledovanie novinárov, lustrácie a motív na vraždu.

Fotogaléria z pojednávania vo veci vraždy Jána Kuciaka


„Je to prípad bezhraničnej túžby po moci, peniazoch, prípad cynizmu, podliactva, a tým spojenej zbabelosti z následkov protiprávneho konania,” začal svoju záverečnú reč prokurátor.

„Na druhej strane, je to prípad boja za spravodlivosť, prípad určitej naivity v neuvedomovaní si a osobnom nepripúšťaní si nebezpečenstva hroziaceho z následkov tohto boja. Hlavne je to však prípad obety dvoch nevinných mladých ľudí túžiacich po živote v spravodlivejšom prostredí,” doplnil Turan.

V úvode sa venoval motívom Mariana Kočnera. Obžalovaný podľa prokurátora vedel, že Kuciakova analytická práca môže byť vážnou prekážkou v jeho politických ambíciách s pripravovanou stranou Cieľ. Dokazovať to má komunikácia cez Threemu, jeho známa tlačová konferencia, ktorej efekt podľa prokurátora Kuciak pokazil svojimi otázkami, ako aj výhražný telefonát. Turan tiež pripomenul, že Kuciakove texty viedli k vzneseniu obvinenia Marianovi Kočnerovi v kauze Donovaly. Z výpovede svedkov niekdajšieho novinára a exSISkára Petra Tótha aj akcionára Penty Jaroslava Haščáka podľa Turana vyplynulo, že novinárova práca Kočnerovi vyslovene vadila.

O tom, že si mal vraždu objednať Marian Kočner, svedčí aj Zoltán Andruskó. Svedectvo považuje Turan za dôveryhodné, nesúhlasí, že si ním mal Andruskó kupovať beztrestnosť. Pripomenul 15-ročný trest, ktorý si už odpykáva, ako aj fakt, že začal vypovedať o Alene Zsuzsovej okamžite po svojom zadržaní pred tým, než mu policajti hocičo sľúbili.
Turan vyzdvihol aj svedectvo Tótha. Pripomenul sledovanie viacerých novinárov a lustrácie, ako aj fakt, že fotografia Jána Kuciaka zo sledovania mala putovať od sledovacieho komanda až k Miroslavovi Marčekovi a Tomášovi Szabóvi. Turan spomenul Tóthove svedectvo z dovolenky v Chorvátsku, na ktorej mal Marian Kočner vyjadriť ambíciu zavraždiť novinára, aby sa ostatní zľakli. To v prípravnom konaní spomínal aj Kočnerov brat Ivan. Na súde však odmietol vypovedať.

Prokurátor hovoril aj o potvrdení vzťahu medzi Alenou Zsuzsovou s Marianom Kočnerom po tom, ako Tóth odovzdal polícii telefón Mariana Kočnera s Threemou. Jej vzťah mal spočívať aj v zbieraní diskreditujúcich materiálov na osobnosti slovenskej politiky, vďaka ktorým si mal Marian Kočner myslieť, že je beztrestný. Turan tiež poukázal na to, že Alene Zsuzsovej zabezpečil po skutku nové auto – odmenu za zorganizovanie vraždy novinára. Venoval sa aj ich vzájomnej komunikácii o snehu a prerábkach interiéru, ktoré považuje za šifru označujúcu vraždu novinára.

Pri presvedčení, že vinný je aj Tomáš Szabó, sa prokurátor opieral o svedectvá Andruskóa a už neprávoplatne odsúdeného Miroslava Marčeka, ako aj o stopy nájdené u neho doma. U Tomáša Szabóa našla polícia telefón použitý pri vražde, peniaze, ktoré nevedel vysvetliť, a náboj, ktorý podľa znaleckého skúmania pochádzal z vražednej zbrane

Po jeho záverečnej reči začal prednášať tú svoju splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Po ňom budú mať záverečné reči ešte Roman Kvasnica, Marek Para, Štefan Neszméry, Júlia Vestenická, Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó.

- Reklama -