Blanár premiérovi pripomenul Remišovej výroky o ňom, že klame a všetkých si nahráva. Ako môžete fungovať? pýta sa

0
Poslanec Smeru-SD Juraj Blanár v rokovacej sále NR SR. Foto: TASR

Politická kariéra premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je postavená na podvodoch a klamstvách voličom. Na mimoriadnej schôdzi parlamentu to uviedol poslanec Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý predložil návrh na odvolanie premiéra. Tvrdí tiež, že Matovič “spackal” samit Európskej únie a Slovensko tak prišlo o milióny eur.

Blanár podotkol, že súčasná vláda pri viacerých svojich krokoch a predložených zákonoch narúšala stabilitu právneho štátu. Urobila tak podľa neho spôsobom, akým vstupovala do legislatívneho procesu. Pripomenul viaceré novely, ktoré prešli skráteným legislatívnym konaním aj s tzv. prílepkami a ktoré podľa neho zasahovali aj do práv občanov.

Rovnako kritizoval výber prednostov okresných úradov a obsadzovanie viacerých vedúcich pozícií v štátnej správe. Opätovne poukázal na to, že OĽaNO v minulosti kritizovalo politické nominácie a chcelo štátnu správu sprofesionalizovať a odpolitizovať.

Blanár premiérovi pripomenul výroky podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí) o tom, že Matovič klame a všetkých si nahráva. Pýtal sa, ako môžu vo vláde fungovať, ak si to myslí podpredsedníčka kabinetu. Viackrát spomenul aj výroky Matoviča, keď v pléne odvolávali bývalého predsedu Národnej rady SR Andreja Danka pre podobnú kauzu.

Krajinu podľa Blanára predseda vlády manažuje cez statusy na sociálnych sieťach. Predseda vlády podľa neho preferuje skôr politický marketing, pričom chýba komplexný plán napríklad aj na zvládanie krízy. Obáva sa aj dôsledkov Matovičovho správania sa na krajinu.

Opoziční poslanci dôvody na odvolávanie premiéra zhrnuli do štyroch bodov. Okrem iného namietajú, že nedodržiava sľub predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov, ako aj odchýlenie sa od programového vyhlásenia vlády.

Opozícia nemá v pléne dostatok hlasov na odvolanie premiéra. Koalícia Matovičov odchod nežiada. Návrh by preto v pléne nemal prejsť. Pokiaľ by sa však našlo dosť hlasov a premiér by padol, skončila by aj vláda.

- Reklama -