Taliansko zadržalo záchrannú loď Ocean Viking. Dôvodom sú technické nedostatky

0
Humanitárna loď Ocean Viking. Foto: TASR

Talianska pobrežná stráž zadržala v sicílskom prístave Porto Empedocle z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu záchranné plavidlo Ocean Viking ľudskoprávnej organizácie SOS Méditerranée. Podľa nej však ide o šikanu zo strany talianskych úradov, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Talianska pobrežná stráž v stredu večer uviedla, že na lodi zistila “niekoľko nezrovnalostí technického a prevádzkového charakteru, ktoré môžu ohroziť nielen bezpečnosť posádky, ale i prípadných zachránených osôb”.

Organizácia SOS Méditerranée však tento krok talianskej pobrežnej stráže považuje za “očividnú administratívnu šikanu”, ktorej cieľom je zabrániť jej v činnosti. Tiež tvrdí, že hlavným dôvodom zadržania lode Ocean Viking bolo prekročenie maximálnej povolenej kapacity osôb, ktoré podľa bezpečnostných predpisov môžu byť na palube. Táto skutočnosť však doteraz nebola považovaná za problémovú. Organizácia sa bráni, že osoby v núdzi vzaté na palubu počas záchranných operácií by nemali byť považované za regulárnych pasažierov lode.

Talianske orgány uviedli, že loď Ocean Viking bude zadržaná dovtedy, kým sa nevyriešia všetky nezrovnalosti. Niektoré si vyžiadajú aj zapojenie Nórska, keďže loď spadá práve pod jurisdikciu tejto krajiny.

Začiatkom júla talianske úrady zadržali v Porto Empedocle ležiacom na juhozápade Sicílie aj nemeckú záchrannú loď Sea-Watch 3, u ktorej pri kontrole zistili závažné nedostatky technického a prevádzkového charakteru. Loď patrí nemeckej charitatívnej organizácii Sea-Watch.

- Reklama -