Británia nebude zverejňovať počet úmrtí na COVID-19

0
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Foto: TASR/AP

Británia pozastaví každodenné zverejňovanie údajov o úmrtiach v spojitosti s ochorením COVID-19 po tom, ako odborníci odhalili nedostatky vo výpočtoch, informovala v sobotu agentúra DPA.

Britská vláda oznámila, že zverejňovanie údajov dočasne pozastaví, kým sa záležitosť nevyrieši.

Údaje v Anglicku podľa DPA zahŕňajú každého, u koho potvrdili ochorenie COVID-19 bez ohľadu na to, či táto osoba zomrela na následky tohto ochorenia, alebo v dôsledku iných príčin.

Na tento problém ako prví upozornili odborníci z University of East Anglia a Oxfordskej univerzity.

Yoon Loke z University of East Anglia v meste Norwich vo východnej časti Anglicka a Carl Heneghan z Oxfordskej univerzity napísali, že vládna agentúra Public Health England (PHE) údaje o úmrtiach preveruje v databáze pozitívnych výsledkov testov, uvádza agentúra Reuters. Na základe toho môže byť COVID-19 vyhodnotený ako príčina smrti u každého, kto bol kedykoľvek v minulosti na toto ochorenie pozitívne testovaný.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v tejto súvislosti nariadil revíziu zverejňovania údajov v Anglicku.

Severné Írsko a Škótsko do štatistík zahŕňajú len pacientov, ktorí mali pozitívny test v období posledných 28 dní. Ak mala osoba pozitívny test skôr, úmrtie nie je automaticky pripisované koronavírusu SARS-CoV-2.

Chorobu COVID-19 spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Británia počas pandémie tohto koronavírusu zaznamenala viac ako 293.000 prípadov nákazy a následkom ochorenia podľahlo viac ako 45 000 ľudí, uviedla v piatok stanica BBC s odvolaním sa na oficiálne údaje britskej vlády.

- Reklama -