Na misiu v Cypre sa v Lešti pripravuje takmer 300 profesionálnych vojakov

0
Na archívnej snímke záverečný nástup vojakov, ktorí sa zúčastnili na medzinárodnárodnom vojenskom cvičení v Lešti. Foto: TASR

V priestoroch Centra výcviku (CV) Lešť sa v týchto dňoch pripravuje 271 profesionálnych vojakov na nasadenie do misie UNFICYP na Cypre. Prví z nich by mali vystriedať svojich kolegov na misii v septembri a decembri tohto roka, ďalší budú súčasťou rotácií v marci a v júli na budúci rok. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Cieľom výcviku, ktorý sa tam realizuje od 13. do 19. júla, je získanie praktických vojenských zručností súvisiacich s plnením úloh misie. Ide napríklad o výcvik predpísaných reakcií na rôzne situácie, ktoré môžu nastať počas vyslania, ako patrolovanie, civilno-vojenské incidenty, nácvik rôznych spôsobov evakuácie, reportovací systém či rádiokomunikácia.

„Súčasťou výcviku sú príslušníci pozemných a vzdušných síl, ako aj Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a jemu priamo podriadených útvarov a zložiek spolu s technikou. Príprava jednotiek prebieha na rôznych miestach súbežne – v priestoroch stanového tábora, tábora Slávia a tiež priamo v CV Lešť,” priblížila Kovaľ Kakaščíková.

Dodala, že odbornému výcviku predchádzal spoločný výcvik do misie UNFICYP. Po jeho skončení je plánovaná národná previerka pripravenosti jednotky pred nasadením, tzn. záverečné kontrolné cvičenie, a následne tiež záverečné pohovory.

Aktuálne pôsobí v rámci mierovej misie UNFICYP na Cypre 241 slovenských vojakov. Cieľom a poslaním misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.

- Reklama -