Rúhání varoval Iráncov, aby pandémiu koronavírusu brali vážne

0
Iránsky prezident Hasan Rúhání s ochranným rúškom. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident Hasan Rúhání v sobotu uviedol, že koronavírusom sa mohlo nakaziť až 25 miliónov Iráncov. Obyvateľov varoval, aby pandémiu brali vážne, informovala agentúra AP s odvolaním sa na iránsku agentúru IRNA.

Rúhání takisto varoval, že v nasledujúcich mesiacoch sa počet nakazených môže zvýšiť o ďalších 30-35 miliónov ľudí.

„Musíme zvážiť možnosť, že ďalších 30-35 miliónov (ľudí) môže byť vystavených vírusu,” povedal. Agentúra AFP uvádza, že odhad vyplýva zo štúdie vypracovanej ministerstvom zdravotníctva, ktorá ale nie je verejná.

Rúhání takisto varoval, že počet hospitalizácií sa môže v porovnaní s doterajším priebehom epidémie v krajine zdvojnásobiť. Ministerstvo zdravotníctva nezverejňuje štatistiku o počte hospitalizácií, uvádza AFP.

Irán je najťažšie zasiahnutou krajinou na Blízkom východe. Tamojšie úrady doteraz potvrdili viac ako 270 000 prípadov nákazy a takmer 14 000 úmrtí.

Správa parlamentu z apríla predpokladá, že skutočný počet úmrtí je najmenej dvojnásobný v porovnaní s oficiálnym číslom. Počet infikovaných môže byť osem až desaťkrát vyšší.

V dôsledku prudko rastúceho počtu pacientov vláda sprísnila od soboty opatrenia v hlavnom meste Teherán, v rámci ktorých zatvorila kaviarne, zoologické záhrady či plavárne.

- Reklama -