Letný tip: Prejdite sa Cestičkou lásky v Banskej Štiavnici

0

Či bol pád Sládkovičovej múzy Márie Pischlovej do jazera Klinger nad Banskou Štiavnicou len nešťastnou náhodou alebo pokusom o samovraždu, sa už nikdy nedozvieme, no známe je, že ju po tejto udalosti začali domáci označovať za bláznivú. Tento, ale aj ďalšie, menej známe príbehy zo života zaľúbenej dvojice približuje Cestička lásky v Banskej Štiavnici, ktorou záujemcov sprevádza miestna literátka a bývalá slovenčinárka Mária Petrová.

Prechádzka vedúca ulicami mesta podľa nej zavedie návštevníkov na miesta, ktoré sú späté so životom Andreja Sládkoviča a jeho Maríny. Sprevádzanie sa začína pri evanjelickom lýceu, kde kedysi spisovateľ študoval, pokračuje k rodnému domu jeho múzy, kde je v súčasnosti zriadená známa Banka lásky. Ďalšie kroky návštevníkov smerujú do evanjelického kostola, kde sa Marína vydávala a kde Sládkoviča ordinovali za kňaza, a tiež k hrobu Maríny na miestnom evanjelickom cintoríne.

Petrová uviedla, že počas výkladu sa turistom snaží sprostredkovať nie známe fakty, ale skôr “perličky” zo života Sládkoviča a Maríny, ktoré nie sú všeobecne známe. Sprevádzanie spríjemňuje literátka aj recitovaním, do ktorého rada zapojí aj samotných turistov.

Jednou z príhod, ktoré počas prehliadky približuje, je aj spomínaný pád 65-ročnej Márie do jazera Klinger. Podľa Petrovej sa dodnes nezodpovedalo, či išlo o nešťastnú náhodu alebo nie.

Fotogaléria

„Či sa jej len šmykla noha alebo či náhodou nechcela spáchať samovraždu, nevieme, no ešte jej nebolo súdené umrieť. Vyniesol ju zamdletú na breh tajchár Mojička a poslal rýchlo malého syna do Štiavnice po pomoc,” priblížila.

Po Máriu prišiel ku Klingeru na koči jej syn, tajchárovi dal za záchranu matky päť zlatiek. Udalosť sa nezaobišla bez klebiet a odvtedy sa podľa Petrovej začalo o nej hovoriť ako o bláznivej. Miestni sa vraj začali po nej “inak” dívať, deti v meste zase po nej pokrikovali.

Bližšie informácie o možnostiach absolvovať Cestičku lásky s Petrovou nájdu záujemcovia v Informačnom centre v Banskej Štiavnici.

- Reklama -