Je to náš gubernátor a budeme ho brániť. V Chabarovsku demonštrujú desaťtisíce

0
Ľudia držia postery počas protestu, aby vyjadrili podporu zadržiavanému gubernátorovi Chabarovského kraja Sergejovi Furgalovi. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v meste Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe, aby vyjadrili podporu zadržiavanému gubernátorovi Chabarovského kraja Sergejovi Furgalovi, informovala agentúra AFP.

Demonštranti v sobotu niesli transparenty s nápismi Slobodu pre Furgala! a žiadali pre gubernátora spravodlivý proces. Ten by sa podľa ich požiadaviek nemal uskutočniť v Moskve, kde Furgala zadržiavajú.

„Je to náš gubernátor a budeme ho brániť,” vyhlasovali demonštranti.

Úrady zhromaždenie nepovolili, polícia však nezasiahla. Úrady a lekári v súvislosti s protestom upozorňovali na riziko šírenia nákazy koronavírusu SARS-CoV-2, uvádza na svojej webovej stránke agentúra Interfax.

Furgala zatkli v piatok 9. júla na základe obvinení z objednania vraždy dvoch podnikateľov pred 15 rokmi. V treťom prípade zostalo pri pokuse o vraždu. Gubernátor všetky obvinenia odmieta.

Furgalovo zadržanie vyvolalo už počas minulého víkendu demonštrácie v Chabarovsku i v menších mestách v okolí. Jeho podporovatelia tvrdia, že obvinenia sú politicky motivované.

Chabarovským gubernátorom sa Furgal stal po voľbách v roku 2018, v ktorých porazil kandidáta prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Dovtedy bol poslancom Štátnej dumy za nacionalistickú Liberálnodemokratickú stranu Ruska (LDPR).

- Reklama -