Remišová: Čižnár nemal odvahu dôrazne vyšetrovať niektoré kauzy

0
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: TASR - Dano Veselský

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár, ktorému v piatok končí sedemročné funkčné obdobie, mohol a mal spraviť pre spravodlivosť na Slovensku oveľa viac. Myslí si to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Podľa nej sa za Čižnárovho pôsobenia prejavili obrovské zlyhania štátu v oblasti spravodlivosti a boja proti organizovanému zločinu.

“Generálna prokuratúra v tomto ťažkom období pre spravodlivosť urobila menej, ako sa očakávalo, a ako inštitúcia ukázala obrovské problémy navonok aj dovnútra,” skonštatovala Remišová s tým, že výzvou bude obnoviť dôveryhodnosť a transparentnosť tejto inštitúcie, ktorá sa má stať silným pilierom spravodlivosti na Slovensku.

“Neboli pretrhnuté miestne väzby prokurátorov. Neboli efektívne stíhaní prokurátori, ktorí sa spreneverili svojim zákonným povinnostiam.”

“Neboli pretrhnuté miestne väzby prokurátorov. Neboli efektívne stíhaní prokurátori, ktorí sa spreneverili svojim zákonným povinnostiam, stačí si spomenúť na prípad Dobroslava Trnku,”

Poznamenala, že na prácu generálneho prokurátora sa treba pozrieť v dvoch rovinách. Prvou je otázka, ako zabezpečil uplatňovanie právomocí prokuratúry v oblasti boja proti korupcii, organizovanému zločinu a závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Poukázala na to, že v tejto oblasti nemal Čižnár odvahu dôrazne vyšetrovať niektoré kauzy.

Druhou rovinou jeho zlyhania je podľa Remišovej oblasť očisty a transparentnosti prokuratúry. Týka sa to neschopnosti urobiť poriadok v systéme, v ktorom sa prokurátormi stávali rodinní príslušníci prokurátorov či politikov. Systém výberu bol často nejasný a spochybňovaný.

“Neboli pretrhnuté miestne väzby prokurátorov. Neboli efektívne stíhaní prokurátori, ktorí sa spreneverili svojim zákonným povinnostiam, stačí si spomenúť na prípad Dobroslava Trnku,” doplnila Remišová.

Generálnemu prokurátorovi SR Jaromírovi Čižnárovi sa v piatok končí sedemročné funkčné obdobie. Svoje rozhodnutie o ďalšom pôsobení vo funkcii chce oznámiť prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Národnej rade SR sa zatiaľ nepodarilo nájsť Čižnárovho nástupcu.

Čižnára 18. júna 2013 zvolilo v tajnej voľbe 82 poslancov Národnej rady SR. Následne ho 17. júla vymenoval do funkcie prezident SR Ivan Gašparovič. Od vzniku SR je v poradí šiestym generálnym prokurátorom SR.

- Reklama -