Nikto tu nehovorí, že by mal Gröhling odstúpiť. Niektorí novinári proste zavádzajú, tvrdí šéfka poslaneckého klubu SaS

0
Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Foto: TASR

Hlasovanie koaličných kolegov z OĽaNO, ktorí podporili návrh ĽSNS o sprísnení interrupcií, považuje za hrubé porušenie koaličnej zmluvy. Má v pláne iniciovať, aby koaličná rada zaujala zásadné stanovisko, chce sa pýtať aj premiéra Igora Matoviča, aký zmysel malo podpísanie koaličnej zmluvy, ak ju niektorí jeho poslanci nedodržiavajú. „Všetci v koalícii by sme sa mali radiť známym heslom clara pacta – boni amici, teda že dobré zmluvy robia dobrých priateľov,” pripomína v rozhovore pre ParlamentnéListy.sk predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Vyjadrila sa aj ku kritike, ktorej čelí minister školstva za stranu SaS Branislav Gröhling pre svoju diplomovku. „Všetci stoja za ním. Každý, s kým sa rozprávam, hovorí, že lepšieho odborníka na školstvo sme vo funkcii ministra školstva nikdy nemali,” hovorí o Gröhlingovi.

Na stredajšom rokovaní parlamentu sa udiala zaujímavá vec. Už od zloženia vlády sa rozprávalo, že sa opozícia pokúsi rozhádať koalíciu na kultúrno-etických otázkach. Teraz sme mali v parlamente dokonca štyri návrhy zákonov na sprísnenie interrupcií. Navyše za návrh kotlebovcov hlasovalo aj 17 poslancov OĽaNO. Čo to pre vás znamená?

Hlasovanie koaličných kolegov osobne považujem za hrubé porušenie koaličnej zmluvy, ktorú sami podpísali. Z toho dôvodu budem iniciovať, aby koaličná rada zaujala zásadné stanovisko.

„Podpísaniu koaličnej zmluvy od každého poslanca sa prikladala enormná dôležitosť, teraz sa však niektorí kolegovia tvária, že ich sa to netýka.”

Aký zmysel malo podpísanie koaličnej zmluvy, na ktorom trval premiér Igor Matovič, keď jeho vlastní ľudia ju nedodržiavajú?

To sa musíte pýtať Igora Matoviča. Ja sa ho to budem pýtať tiež. Podpísaniu koaličnej zmluvy od každého poslanca sa prikladala enormná dôležitosť, teraz sa však niektorí kolegovia tvária, že ich sa to netýka.

Aký záver očakávate? Myslíte si, že ich Igor Matovič vylúči z klubu? Skôr sa v parlamente šušká, že skupina okolo Anny Záborskej má v OĽaNO veľký vplyv a nedokáže ich ani premiér takpovediac skrotiť. 

Neviem, čo urobí Igor Matovič. Je to interná záležitosť poslaneckého klubu OĽaNO, no verím, že takáto situácia sa už nikdy nebude opakovať. Je nevyhnutné, aby sa v koalícii vyjasnili pravidlá fungovania, nie je možné, aby si každý klub vykladal koaličnú zmluvu po svojom. Všetci v koalícii by sme sa mali radiť známym heslom clara pacta – boni amici (dobré zmluvy robia dobrých priateľov).

Koalícia si za prvých sto dní vládnutia prešla kadečím, dokonca aj vyhrážkami o páde vlády, keď sa riešila diplomová práca Borisa Kollára. Teraz sa rieši diplomová práca Branislava Gröhlinga. Je to vo vnútri koalície tiež také napäté?

Nie, vôbec. Tu je zásadný rozdiel medzi predchádzajúcimi zverejnenými kauzami diplomových prác. S Branislavom Gröhlingom sa poslanci opakovane stretli a medializované okolnosti nám boli objasnené. K pochybeniu došlo na strane školy. Nedostatky v jeho diplomovej práci sú skôr formálneho charakteru a mohli byť vyhodnotené v nižšej známke za jeho prácu pri obhajobe.

Pozrite si komentáre ľudí na sociálnych sieťach alebo názory akademickej obcE, či popredných odborníkov na školstvo. Všetci stoja za NÍM (GröhlingOM).

Chyba však nebola, že by niečo úmyselne odpísal alebo si zaplatil za titul. To si uvedomujú všetci koaliční partneri. Tento rozdiel dokonca vnímajú aj novinári a opozícia. Nikto tu nehovorí, že by mal Branislav Gröhling odstúpiť. Najväčší problém celej jeho diplomovej práce je, že odkaz na citovanú literatúru nie vždy umiestnil na správne miesto.

Nebol najväčší problém, že utajil svoju diplomovú prácu?

Aj toto bolo vysvetlené veľmi podrobne. Dokonca som videla licenčnú zmluvu. Niektorí novinári proste zavádzajú. Jeho práca bola 11 rokov zverejnená online a aj v knižnici. Pochybila samotná škola, ktorá napriek licenčnej zmluve zverejnila túto prácu na internete. Keďže si uvedomila svoju chybu, tak ju napravila. Práca je však dostupná pre všetkých aj pre vás. Môžete si ju ísť pozrieť do knižnice a väčšina novinárov ju má aj online. Branislav Gröhling navyše zverejnil na svojom Facebooku celú prácu so zhodnými citáciami.

Stojíte teda za ministrom školstva?

Rozhodne áno. Pozrite si komentáre ľudí na sociálnych sieťach alebo názory akademickej obce, či popredných odborníkov na školstvo. Všetci stoja za ním. Každý s kým sa rozprávam hovorí, že lepšieho odborníka na školstvo sme vo funkcii ministra školstva nikdy nemali.

Prešlo len sto dní a jemu sa podarili také veci, aké sa tu nediali celé roky. Ministerstvo investovalo 82 miliónov eur na podporné tímy v školách, 66 miliónov eur na prvú pomoc pre materské školy, ďalšie milióny na vzdelávanie pedagógov či otvorený trh s učebnicami. Takáto peniaze boli počas minulých vlád neslýchané, pretože čo sa dalo, to sa rozkradlo. Okrem toho ministerstvo za prvých sto dní intenzívne riešilo koronavírus a s ním spojené problémy na školách ako maturity či prijímacie konania. Toto sú skutočné výsledky za pár dní.

Autor: ros

- Reklama -