Istanbulský prokurátor žiada pre zamestnanca amerického konzulátu tvrdý trest

0
flag of turkey, flag, turkey
Na ilustračnej snímke vlajka Turecka. Foto: pixabay.com

Istanbulský prokurátor žiada pre tureckého zamestnanca amerického konzulátu obžalovaného z terorizmu trest odňatia slobody 7,5-15 rokov. Informovala o tom v piatok agentúra Anadolu.

Bezpečnostný pracovník konzulátu USA v Istanbule Nazmi Mete Cantürk čelí obvineniam z členstva v ozbrojenej teroristickej skupine.

Konkrétne ho podozrievajú z napojenia na hnutie Fethullaha Gülena, tureckého duchovného žijúceho v exile v USA, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za neúspešný pokus o štátny prevrat z leta 2016. Samotný Gülen akúkoľvek spojitosť s neúspešným pučom popiera, pripomína agentúra DPA.

Prokurátor obvinil Cantürka z “pravidelného kontaktu” s policajnými veliteľmi, ktorí sú tiež obvinení z údajných väzieb na Gülena, uvádza sa v správe.

Z členstva v ozbrojenej teroristickej skupine boli obvinené aj Cantürkova manželka a dcéra, ktoré súd pre nedostatok dôkazov oslobodil.

V júni v Turecku odsúdili prekladateľa a spolupracovníka amerického istanbulského protidrogového úradu Metina Topuza na osem rokov a deväť mesiacov väzenia za “pomoc (Gülenovej) teroristickej organizácii”.

Veľvyslanectvo USA v Ankare viackrát uviedlo, že proti Topuzovi neexistujú presvedčivé dôkazy. Zatkli ho v roku 2017.

- Reklama -