Neboli férové, tvrdí poľská opozícia o prezidentských voľbách. Žiada o zrušenie ich platnosti Najvyšší súd

0
Prezidentský kandidát a varšavský primátor Rafal Trzaskowski sa zdraví so svojimi podporovateľmi po druhom kole prezidentských volieb vo Varšave v nedeľu 12. júla 2020. Foto: TASR/AP

Poľská opozičná Občianska platforma (PO) oficiálne požiadala o zrušenie platnosti nedávnych prezidentských volieb z dôvodu údajného zneužitia peňazí zo štátneho rozpočtu na kampaň prezidenta Andrzeja Dudu, informovala agentúra DPA.

“Hlasovanie samo o sebe mohlo byť v poriadku, ale záležitosti okolo neho – využitie verejnoprávnych médií a verejných financií – spôsobili, že podmienky neboli pre všetkých rovnaké,” uviedol vo štvrtok líder PO Borys Budka.

Voľby “neboli férové”, pokračoval. PO vo štvrtok odovzdala sťažnosť na Najvyšší súd. “Ak nepoukážeme na nezrovnalosti, ďalšie voľby budú ešte viac zmanipulované,” povedal Budka.

V nedeľnom druhom kole prezidentských volieb obhájil svoj mandát súčasný prezident Andrzej Duda so ziskom 51,03 percenta hlasov. Jeho súper, varšavský primátor Rafal Trzaskowski, získal 48,97 percenta odovzdaných hlasov.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) voľby vyhodnotila ako “dobre zvládnuté aj napriek medzerám v regulácii niektorých dôležitých aspektov”. Verejnoprávne médiá podľa OBSE stáli na strane Dudu.

Členovia PO uviedli, že šance pre úspech ich sťažnosti na Najvyššom súde sú malé.

- Reklama -