Mnohí nedokážu podporiť ani opatrenia na zvýšenie úrovne života žien, zhodnotila diskusiu k potratom Záborská

0
Anna Záborská (OĽaNO) (Autor: TASR)

Novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov, označila predkladateľka Anna Záborská (OĽaNO) za praktickú pomoc ženám. Odmieta, že by hovorila len o ochrane plodu. Tvrdí, že zmienky o ochrane ženy možno nájsť v celom zákone. “Trochu sme to chceli vyvážiť,” podotkla s tým, že aj judikatúra európskych súdov hovorí, že aj nenarodené dieťa má svoje práva. Poslanci diskusiu o novele v piatok ukončili, hlasovať sa o nej bude v utorok (14. 7.) o 17.00 h.

“Staviame sa na stranu ochrany života a zdravia každého človeka, života matky i tých najmenších a najzraniteľnejších,” deklarovala Záborská. Zdôraznila, že sa treba pozerať do budúcna a vytvárať podmienky na dôstojný život matiek aj ich narodených či nenarodených detí.

Potrebu vidí vo vytvorení systému pomoci ženám, ktoré si chcú dieťa nechať, ale sú v zlej životnej situácii. V súčasnosti sa podľa nej väčšina spoločnosti zhoduje, že počaté dieťa je ľudský jedinec a ukončenie tehotenstva nie je správne. Časť diskusie však podľa nej stále dokazuje, že mnohí nedokážu podporiť ani opatrenia na zvýšenie úrovne života žien.

Novelu v pléne počas týždňa kritizovala predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Cigániková (SaS). Podotkla, že hovorí o umelom prerušení tehotenstva so zreteľom na ochranu plodu, pričom nehovorí o ochrane ženy. Kritizuje napríklad potrebu dvoch posudkov pri podstúpení potratu pri nezdravom vývoji plodu. Namieta ambíciu predkladateľov zlepšiť finančnú situáciu žien, príspevok 800 eur je podľa nej stále málo, či už sa rozdelí alebo nie.

Návrh neplánujú podporiť ani poslanci z klubu Za ľudí Vladimíra Marcinková, Andrea Letanovská a Tomáš Lehotský. Opozičná poslankyňa Ľubica Laššáková (nezaradená) poukázala na deti v rukách sociálnych pracovníkov, ktoré týrajú rodičia, pretože ich nechceli už pri narodení. Zamerala by sa na urýchlenie adopcií bezdetnými pármi.

Podporu novele vyjadrilo viacero poslancov. Podľa Anny Andrejuvovej (OĽaNO) návrh ženám nič nezakazuje, nesúdi ich, ale pomáha, Ján Herák (OĽaNO) to vidí podobne. Cieľom zákona je podľa neho pomôcť im, ak zvažujú interrupciu z ekonomických dôvodov.

“Pomôcť žene v ťažkej situácii môže, a podľa mňa dokonca musí, každý. Žena v ťažkej situácii proste nemá zostať sama,” uviedla Andrejuvová v pléne s tým, že by malo byť dôležité umožniť ženám, aby sa mohli pozrieť na celú situáciu z rôznych strán, aby mali priestor a informácie.

Ubezpečila tiež poslancov, že návrh nesmeruje k obmedzeniu reklamy na antikoncepciu. Apelovala na mužov, aby neboli ľahostajní. “Obávam sa, že v mnohých prípadoch už jeden muž – teda otec nenarodeného dieťaťa – nechal ženu v štichu,” dodala.

Andrejuvová uviedla, že návrhom poslanci nezasahujú do slobodného rozhodovania ženy. Jej stranícka kolegyňa Katarína Hatráková reagovala na výhrady niektorých poslancov, že návrh hnutia limituje právo ženy slobodne sa rozhodnúť podstúpiť potrat.

“Z pohľadu práva je táto žena naozaj slobodná a rozhoduje sa slobodne, psychologicky však máme pred sebou ženu, ktorá ak zistí, že je neplánovane tehotná, v prvom rade sa vyplavia emócie, strach, smútok, napätie, úzkosť, bolesť, obavy. Žena prežíva vinu, hanbu, frustráciu, šok. A toto je kokteil emócií, ktoré ovplyvňujú to vyššie rozhodovanie sa, teda vnímanie osobnej slobody. To je psychologický fakt, to nie je ani konzervatívne, ani liberálne,” uviedla s tým, že možno by stačilo sa obuť do topánok takej ženy, definovať si v prvom rade pojmy. “A potom by sme sa možno vedeli ľahšie zamyslieť nad tým, či naozaj hovoríme o slobodnom rozhodnutí ženy,” uzavrela.

- Reklama -