Počet vydaných bločkov v systéme eKasa sa vrátil na obdobie spred pandémie, informuje Finančná správa

0
Bloček (ilustračná snímka). Foto: TASR - František Iván

Finančná správa (FS) SR pred začiatkom pandémie nového koronavírusu spracúvala denne v priemere okolo päť miliónov pokladničných dokladov. Reštriktívne opatrenia počas karantény a zatvorenie obchodných prevádzok zaznamenal aj systém eKasa.

Najväčší pokles v pokladničných dokladoch sa prejavil v apríli, keď sa denný priemer pokladničných dokladov pohyboval na úrovni troch miliónov a systém eKasa zaznamenal celkovo asi 90 miliónov dokladov v sume 1,75 miliardy eur. V júni už prišlo do systému eKasa 150 miliónov pokladničných dokladov v hodnote 2,36 miliardy eur, uviedla v piatok FS.

“Situácia sa v uplynulých týždňoch stabilizovala a systém eKasa zaznamenáva návrat počtu vydaných pokladničných blokov na úroveň spred pandémie,” zhodnotila vývoj FS. Priemer tržby na jeden pokladničný doklad je momentálne 15,12 eura.

Finančná správa vykonala za prvý polrok 2351 kontrol dodržiavania zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, v 1299 prípadoch zistili kontrolóri jeho porušenie. Väčšinu kontrol vykonali u podnikateľov, v 44 prípadoch preverili servisné organizácie. Najaktívnejší boli príslušníci finančnej správy z colných úradov Žilina, Košice a Bratislava. Celkovo uložené pokuty predstavujú 300.000 eur.

Systém eKasa zaviedla finančná správa pred vyše rokom. Od 1. apríla minulého roka sa museli k systému pripojiť všetky novovzniknuté prevádzky a nové pokladnice. Ostatné prevádzky sa mali pripojiť od 1. júla 2019.

Finančná správa však nepokutovala za nepoužívanie eKasy do konca roka. Parlament totiž schválil prechodné obdobie na pokuty do 31. decembra. V úplnej ostrej prevádzke tak funguje eKasa od januára 2020.

- Reklama -