Matovič: Slovensko neplánuje zaradiť Česko na zoznam nie bezpečných krajín

0
Premiér Igor Matovič odcestoval na summit premiérov krajín V4 do Varšavy v piatok 3. júla 2020. Na snímke sprava predseda vlády ČR Andrej Babiš, predseda vlády SR Igor Matovič počas privítania predsedov vlád krajín V4 prezidentom Poľska Andrzejom Dudom (uprostred) a predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim (vľavo) vo Varšave 3. júla 2020. (Foto: TASR/AP)

Krajinám Vyšehradskej štvorky (V4) sa podarilo zvládnuť situáciu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou aj vďaka vzájomnej komunikácii, v ktorej naďalej pokračujú. Zhodli sa na tom šéfovia vlád krajín zoskupenia po skončení piatkového stretnutia vo Varšave.

Krajiny V4 zvládli súboj s koronavírusom “dramaticky lepšie ako mnohé krajiny v západnej Európe, či inde vo svete, ktoré sú pre nás v niečom vzorom,” povedal na tlačovej konferencii slovenský premiér Igor Matovič.
Čo sa týka postupu štátov v súvislosti s otváraním hraníc uviedol, že každá krajina by mala ísť svojou cestou. Zároveň vyhlásil, že Slovensko neplánuje zaradiť Českú republiku medzi krajiny, ktoré by boli nebezpečné v súvislosti so šírením nákazy nového koronavírusu. Pripomenul, že Slovensko síce ponechalo voľný režim, ale ľudí požiadalo o mimoriadnu zodpovednosť, ak cestujú alebo sa nachádzajú v okolí Sliezska.
Reagoval tak na rozhodnutie Slovinska, ktoré v sobotu vyradí Chorvátsko, Česko a Francúzsko zo zoznamu “zelených krajín”, pokladaných za epidemiologicky bezpečné. Pre občanov týchto krajín to znamená 14-dňovú karanténu v Slovinsku.
Český premiér Andrej Babiš svojich kolegov ubezpečil, že Česko je bezpečná krajina a bude v tejto veci so Slovinskom komunikovať.
Pri tejto príležitosti Babiš formálne odovzdal rotujúce predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke Poľsku. Poľsko sa ročného predsedníctva v zoskupení oficiálne ujalo 1. júla.
Matovič poďakoval českému premiérovi za zvládnutie ročného predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke, ktoré poznačila koronakríza, a poprial všetko dobré poľskému kolegovi.
Hlavnými témami rokovaní summitu premiérov V4 boli viacročný finančný rámec Európskej únie na roky 2021 – 2027 a fond na obnovu, ktorý má členským krajinám EÚ pomôcť opätovne naštartovať ekonomiky postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.
Slovenský premiér pripomenul, že už na júnovom summite v Lednici sa lídri zoskupenia zhodli, že podporujú spoločný postup EÚ v súvislosti s krízou spôsobenou pandémiou, potrebujú však zo strany Európskej komisie cítiť viac dôvery, slobody a spravodlivosti pri prerozdeľovaní prostriedkov. “Ak budeme cítiť, že si navzájom dôverujeme, že dokážeme dať jednotlivým krajinám slobodu, ako dlho budú tie prostriedky čerpať a na aké účely tie peniaze chcú použiť… tým skôr sa dopracujeme k dobrej dohode,” dodal Matovič.
Na stretnutí sa všetci lídri zároveň zhodli, že čerpanie financií z fondu na obnovu musí byt flexibilné a spravodlivé. Peniaze sú potrebné najmä pre oblasť infraštruktúry, dodal poľský premiér Mateusz Morawiecki.

- Reklama -