Etická komisia prokuratúry bude riešiť Trnku

0
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Etická komisia prokuratúry sa bude v utorok 7. júla v Banskej Bystrici zaoberať disciplinárnym konaním voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Termín vytýčil predseda etickej komisie prokuratúry Rastislav Remeta. Na zasadnutí majú prerokovať žiadosť disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry (GP) SR o predloženie stanoviska v konaní proti Trnkovi.

Disciplinárny senát GP SR odročil disciplinárne konanie s Trnkom koncom júna na neurčito. Až po doručení stanoviska etickej komisie prokuratúry rozhodne disciplinárna komisia o termíne ďalšieho konania.
Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom Kočnerom v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby z roku 2004.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

- Reklama -