Zábojník: Čo robiť aby sa „Vrútky“ neopakovali? Problém je i v tom, že v spoločnosti vznikla priepasť, jeden má, druhý nie, štát je rozkradnutý a mnohí už nemajú čo stratiť

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik Autor: PL.sk

Prečo vo všeobecnosti dochádza k útokom v spoločnosti, či už je to na školách, na úradoch, v nemocniciach? Všetko má nejaký spúšťač, v prípade Harmana, ktorý strieľal v Bratislave išlo o neriešený problém so susedmi, ktorý sa teda nakoniec skončil, ako sa skončil. Útočník s nožom z Vrútok je mŕtvy, motív teda nepomôže zistiť a neprezradí… Všetko je v rovine dohadov.

Často sa u človeka stáva, že ľudská duša bojuje s démonmi. Dochádza k narušeniu osobnosti z rôznych dôvodov, či už ide o dlhodobé odmietanie, traumatizáciu, alebo rôzne druhy týrania, ako je psychické, fyzické alebo aj sexuálne. Podieľajú sa na tom aj genetické aspekty a psychosomatické poruchy alebo poruchy výbušného impulzívneho správania. Motívom býva väčšinou potreba pomsty, dlhodobý stres, ktorý nedokážu zvládať, alebo rôzne turbulencie života, ako je rozchod s partnerom a neúspech v zamestnaní alebo v škole.

Povedzme si rovno. Veľký problém je i v tom, že v spoločnosti už dávno vznikla priepasť a rozdiely medzi ľuďmi, jeden má, druhý nie, a ľudia vedia, že ten, ktorý má viac, to nadobudol v mnohých prípadoch nelegálne. Na to nemusí byť nikto Einstein, aby to rozoznal. Uráža to inteligenciu ľudí, keď sa im snaží niekto tvrdiť opak. Skorumpované štátne inštitúcie, jej niektorí predstavitelia a sledované procesy s nimi v médiách. Rozkradla sa krajina, jej hodnoty, zmenilo sa postavenie ľudí, prevláda nenávisť, nedôvera, určité obavy a potom je to i strach, a mnohí už nemajú čo stratiť, ak nenájdu pochopenie. 

Mnohí už nemajú čo stratiť a zrejme sa boja, že ani získať… To je nešťastný stav, vtedy je asi nevyrovnaný človek bez psychologickej či psychiatrickej liečby schopný všetkého? 

Celá spoločnosť potrebuje liečbu. Do vedenia štátu sa dostávajú osoby, ktorých minulosť média spájajú s podsvetím a organizovaným zločinom a pomaly ľuďom servírujú, aby zabudli. Chýbajú vzory osobností. V minulosti to boli rešpektovaní umelci, herci, profesori, renomovaní chirurgovia, vedci, ktorí boli akýmsi vzorom pre ľudí. Keď sa toto všetko varí v tom veľkom hrnci a ešte i s problémami ľudí, ktorí si trpké spomienky, šikanovanie alebo rôzne formy ubližovania voči nim nesú z detstva alebo z nedávnej minulosti, čo od toho môžete iné čakať?

Treba vždy, keď sa niečo vážne stane, hľadať odpoveď na jednoduchú otázku Prečo k tomu došlo? Ak sa tomuto nezačne okamžite venovať pozornosť, bude zle. Veľmi sa zmenila štruktúra spoločnosti, hodnoty v nej a vzťahy medzi ľuďmi. Ľudia už nemajú úctu k politikom, sú z nich nesmierne sklamaní a frustrovaní. Keď čítam tie komentáre k jednotlivým predstaviteľom, či už koalície, alebo opozície, ktorí dali svoje príspevky napríklad na Facebook, tak sú plné vulgarizmov a nenávisti, a ja sa čudujem, prečo to radšej nestiahnu. Je pravda, že mnohí z nich tam zavesia niečo, z čoho sa vám zakrúti hlava a zostane stáť rozum a myslíte si, že toto musel dať niekto, kto má IQ dreveného vláčika alebo dážďovky s obrnou, no ale oni si myslia, že sú “IN”.

Ja za celých 30 rokov od zmeny režimu mnohých ani nemôžem nazvať politikmi, pretože to sú ľudia, ktorí sa klamstvom dostali k moci, rôznymi marketingovými nástrojmi a vykrikovali to, čo ľudia chceli počuť. Čo je najhoršie, že väčšina občanov Slovenska tomu uverila a ešte horšie, akoby ľudia stratili  pamäť, keď ich znova volili. Nečudujme sa preto, že spoločnosť je polarizovaná, rozhádaná a občan uverí v sľuby aj tomu najväčšiemu bláznovi. Politici ľuďom zobrali doslova sny, v ktoré verili a očakávali od nich, že čo im sľúbili, to aj splnia. Musíme toto prostredie začať riadiť profesionálne, lebo ono už začalo riadiť nás. Jedna múdra osoba mi raz k tomu povedala: „Bohužiaľ, mozog nie je obočie… Nemáte, nedokreslíte. Dúfam len, že to nie je spôsobené tiež vývojom doby, a to, že telefóny sú bez tlačidiel, otváracie dvere bez kľučiek, vzťahy bez citov a ľudia bez rozumu.”

Fotografia Jaroslava Budza počas pietnej spomienky pri budove Spojenej školy vo Vrútkach. Foto: TASR

Vráťme sa do Vrútok, kde bývalý študent vtrhol s nožom v ruke do školy a dvaja ľudia na to doplatili životom. Doteraz sme to poznali hlavne z Ameriky. Na mieste boli politici, riešia sa kamery pre školy, je to podľa vás riešenie?

Po smutnej a mimoriadnej udalosti vo Vrútkach som očakával aspoň nejaké zásadné vyjadrenie, keď už sa tam prišli pretriasať aj tí, ktorých tam nikto nečakal a nič sa od nich ľudia nedozvedeli. Vyjadrenie niektorých členov vlády, že bude treba do budúcnosti zabezpečiť bezpečnosť na školách prostredníctvom kamerových systémov, zapôsobilo na mnohých, ktorí tomu aspoň trošku rozumejú, ako informácia, že každodenné správy v našej republike začínajú v televízii o 19.00 hodine.

Táto doba je veľmi zložitá. Ľudia strácajú existenčnú istotu a majú strach z toho, čo bude zajtra. Prejavilo sa to hlavne v tomto ťažkom období koronakrízy. Tu sa ukázalo, ako je na tom náš občan. To, že volá 15-tisíc ľudí za mesiac so svojimi problémami týkajúcimi sa domáceho násilia na telefónne čísla novovzniknutého občianskeho združenia, kde s nimi rozprávajú desiatky psychológov a odborníkov, asi niečo znamená a signalizuje, že niečo tu nie je v poriadku. Preto ja osobne chcem vidieť a počuť zmysluplné slová a navrhované riešenia, ktoré ľudí upokoja a ubezpečia, že štát urobí všetko preto, aby sa násilie v akejkoľvek forme eliminovalo, a preventívnymi krokmi sa postará, aby sa rodičia nemuseli báť o životy svojich detí alebo príbuzných, či sa im v ten deň vrátia domov.

O preventívnych opatreniach hovoril minister školstva tiež. Prevencia už ale aj funguje, a napriek tomu k tragédii došlo. Zrejme by mala byť silnejšia, hovorí sa, že útočník bol šikanovaný v škole a nikto to vtedy neriešil. Ako sa teda z vášho pohľadu dá v maximálnej miere predchádzať podobným tragickým incidentom?

Jednoduchá odpoveď. Odborným riešením a analýzou tých predchádzajúcich mimoriadnych situácií. Viete, ak bude ľuďom vždy stačiť po akejkoľvek tragédii len jednoduché ubezpečenie a prázdne slová, že sa násilnosti nevzdáme a budeme bojovať a bla, bla, bla, tak sa to bude opakovať a bude to čím ďalej výraznejšie a bolestivejšie. Toto je vážna vec, ktorú treba riešiť. Do boja v rámci prevencie sa musia zapojiť všetci, opakujem všetci a na všetkých stupňoch riadenia inštitúcií v danom prostredí. Musia prebiehať diskusie medzi miestnymi funkcionármi a štátom, medzi miestnymi funkcionármi a predstaviteľmi škôl a podobne. Musí byť vypracovaná metodika pre každý subjekt, pretože každý z nich má svoj formát a ide v nejakom režime. Deti na školách sú najzraniteľnejšie ciele, a preto sa musí začať urýchlene konať. Vypracovať projekty, robiť im prednášky, vtiahnuť ich do modelových situácií, rozprávať s nimi ako ich priateľ a pripravovať ich na okolnosti, ktoré môžu kedykoľvek vzniknúť. Bohužiaľ, žijeme v takých časoch… Ani do džungle nemôžete stúpiť bosými nohami a bez akej-takej znalosti o tomto prostredí, pretože prejdete možno len pár metrov a skončili ste. 

Tisíce ľudí zapálili sviečky za dve obete tragédie na Spojenej škole vo Vrútkach. Foto: TASR

Tak všetci zrejme budú sledovať, aké opatrenia sa prijmú po nešťastí vo Vrútkach. Určite to asi nebudú riešenia teraz a hneď, ale postupné?

Budem si pozorne všímať prijatie opatrení, aké prídu, následný vývoj a celú štruktúru preventívnych krokov od tých rezortov, ktorých sa to týka. Sám som zvedavý, pretože to nie je otázka akýchsi bezpečnostných kamier. Tu je problém niekde inde. Vítam vyjadrenie a prístup ministerky spravodlivosti, že sa bude zaoberať minulosťou útočníka a kvalifikáciou jeho porušenia zákona, ako aj postojom orgánov činných v trestnom konaní. Ak niekto urobil prešľap, bude treba viac ako ospravedlnenka od mamy, ktorá nám stačila do školy. Mal by byť koniec obrazne povedané analógovým hráčom v digitálnom svete a musíme ozdraviť tento štát. To však dokážu urobiť iba ľudia, ktorí sú si toho vedomí a neboja sa umrieť politicky postojačky, ako fungovať ako chudáci na kolenách. 

- Reklama -