Macron: Nebudeme prepisovať dejiny

0
Emmanuel Macron, francúzsky prezident (Autor: TASR)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron hovoril v nedeľu o potrebe “nekompromisného” boja proti rasizmu. Zároveň však odmietol snahy o prepisovanie dejín a strhávanie sôch kontroverzne vnímaných osobností, informovala agentúra AFP.

„Budeme nekompromisne postupovať voči rasizmu, antisemitizmu a diskriminácii. Prijmeme nové rozhodnutia na zaistenie rovnosti,” uviedol Macron v prejave k národu. Podľa neho nemožno tolerovať skutočnosť, že šance na spoločenské uplatnenie môže stále obmedzovať “adresa, meno a farba pleti”.

Súčasne ale zdôraznil, že Francúzsko nebude v rámci boja proti diskriminácii vymazávať časti svojich dejín, ani z nich vynechávať niektoré osobnosti.

„Nebudeme stŕhať žiadne sochy, ale pozrieme na svoje dejiny a národnú pamäť s čistou hlavou…, aby sme dospeli k pravde,” vyhlásil prezident v súvislosti s kolonialistickou minulosťou Francúzska.

Podľa agentúry DPA tiež varoval pred tým, aby sa otázky tohto druhu riešili prostredníctvom násilia a pouličných výtržností. V tejto súvislosti vyjadril rozhodnú podporu francúzskym policajtom a žandárom, ktorí si podľa neho za svoju prácu zaslúžia uznanie verejnosti.

Macron vo svojom prejave hovoril aj o boji proti koronavírusu vo Francúzsku, ktorý bol podľa neho úspešný, keďže sa podarilo zastaviť rozsiahle šírenie nákazy. “Zápas s epidémiou sa ešte neskončil, ale som šťastný, že sme zaznamenali toto prvé víťazstvo,” uviedol.

Oznámil tiež, že v celom pevninskom Francúzsku vrátane metropoly Paríž bude od pondelka platiť nižší “zelený” stupeň varovania pred šírením koronavírusu. Vyšší “oranžový” stupeň výstrahy zostane v platnosti len v zámorských územiach Mayotte a Francúzska Gyuana.
V praxi to bude znamenať napríklad to, že sa parížske kaviarne a reštaurácie budú môcť otvoriť pre zákazníkov všetky svoje priestory, nielen terasy. Doposiaľ sa počítalo s tým, že k tomuto kroku dôjde najskôr 22. júna.

V tento deň sa podľa Macrona úplne otvoria všetky francúzske školy s výnimkou stredných škôl. Prezident tiež potvrdil, že sa 28. júna uskutoční plánované druhé kolo komunálnych volieb. Naďalej však budú platiť prísne pravidlá pre organizovanie masových verejných zhromaždení.

- Reklama -