Španielsko otvorí hranice s krajinami Schengenu skôr

0
španielsky premiér Pedro Sánchez (Autor: TASR)

Španielsko otvorí svoje hranice s krajinami schengenského priestoru s výnimkou Portugalska už 21. júna a nie až 1. júla, ako bolo pôvodne plánované. Na poslednej víkendovej videokonferencii so šéfmi regionálnych vlád to v nedeľu uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez, informoval denník El País.

Portugalsko bude musieť počkať na opätovné otvorenie hraníc so Španielskom do 1. júla. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnia aj španielsky kráľ Felipe VI. a portugalský premiér António Costa.
Cestujúci z tretích krajín budú môcť vstúpiť na územie Španielska takisto od 1. júla. Podmienkou však bude, že Madrid má s nimi uzavretú recipročnú dohodu o cestovaní a zohľadní sa tamojšia epidemiologická situácia.
Sánchaz tiež oznámil, že podľa údajov ministerstva zdravotníctva bolo za posledný týždeň zaregistrovaných 27 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 a za uplynulých 24 hodín pribudlo 235 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.
Španielska vláda predtým oznámila, že umožní zahraničným turistom cestovať do Španielska 1. júla bez toho, aby museli ísť do povinnej karantény. Tá sa nemala týkať Baleárskych ostrovov, ktoré môžu začať prijímať turistov od 15. júna ako súčasť pilotného projektu. Na ostrovy by malo v prvej etape prísť približne 6000 nemeckých turistov.
Hranice Španielska boli uzavreté 14. marca po vyhlásení núdzového stavu, ktorý bol zavedený v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu. Núdzový stav sa skončí 21. júna, čo znamená, že občania budú môcť opäť voľne cestovať po celom území Španielska. Tamojšia vláda zaviedla jedny z najprísnejších karanténnych opatrení, keď sa väčšina obyvateľov mohla pohybovať iba v provincii alebo regióne, kde žila.

- Reklama -