Rozkol v Smere? Pellegrini sa aj tak nezbaví ficovskej príchute, myslí si sociológ Haulík

0
Pavel Haulík, sociológ (Autor: TASR)

Ako reagujete na verejný rozkol v Smere? Podpredseda Smeru Peter Pellegrini vyzval Roberta Fica, aby odišiel z postu predsedu strany. Pri tejto výzve ho verejne podporovali aj ďalší podpredsedovia strany Denisa Saková, Peter Žiga a Richard Raši. Robert Fico sa zatiaľ nikam nechystá a aj výzvu nechal bez reakcie.

Rád by som poznamenal, že je tu jedna veľmi dôležitá vec – my netušíme, aký je zdravotný stav Roberta Fica. Neustále sú signály, že má zdravotné problémy, ale ťažko to určiť len zo  signálov,  či má Fico dosť zdravia a energie, aby bojoval o líderstvo.  Do toho vidí možno jeho osobný lekár, ale to je všetko.

Voliči už v každom prípade vidia, že Smer je roztrieštený. Otázka je, či ho bude viesť po zvolaní snemu Fico, a tým pádom vznikne nová strana, alebo ho bude viesť Pellegrini?

V skutočnosti nejde o to, či bude viesť Smer Fico alebo Pellegrini, ale je to o tom, akú politiku chce kto so Smerom robiť. Tak stojí otázka. Fico mal krátko pred Pellegriniho výzvou svoju tlačovú besedu, kde opäť apeloval na 13. dôchodky, sociálne štandardy, a tam je teda jasné, ako by strana pod jeho vedením pokračovala. V prípade Petra Pellegriniho je to však nejasné. Dá sa všelijako dedukovať, čo by táto odčleňujúca sa skupina chcela so stranou urobiť, ale to sú len dedukcie.

Politika strany pod vedením Fica (vpravo) je podľa doterajšej agendy zrejmá. Ako chce viesť, s akou agendou stranu Pellegrini (vľavo), je čistá dedukcia, upozorňuje Haulík. Zdroj: TASR

Z pohľadu preferencií Smeru z hľadiska volebného výsledku je vaša úvaha aká?

Nuž, objektívne si myslím, že tá druhá skupina, ktorú Fico označuje ako potenciálne slniečkarsku, nemá veľkú šancu uspieť u voličov. Možno to teraz vyzerá, že je to presne naopak, ale nie je. Čo chce táto skupina, zosobnime to na Pellegriniho, akú politiku Smeru by presadzovali? Ak by to boli témy, ktoré sa majú podobať klasickej sociálno-demokratickej agende, čo sa takisto často hovorí, tak tam veľkú odozvu nenájdu. S agendou, ktorú ponúkajú štandardné sociálno-demokratické strany v Európe, na Slovensku nemá veľkú šancu osloviť voličov. Totiž tí, ktorí majú blízko k témam tohto druhu – a to už nie sú témy ekonomické, ale skôr ľudsko-právne – tak tí Smer nebudú voliť v žiadnom prípade, ani keď tam bude Pellegrini, lebo Smer má u tejto skupiny voličov vďaka svojim kauzám a predošlému vládnutiu Smer tak vyprofilovaný, že by ho nevolili. Budú tu aj iné strany, ktoré budú napĺňať európsky sociálno-demokratický program.

 

Toto je častá výčitka, prečo sa oddeľuje Pellegrini, Žiga, Saková a Raši od Smeru, keď sú tam všetci od začiatku?

Oni sa nemôžu od Fica oddeliť ako niečo, čo je úplne iné, nové… Tú ficovskú príchuť si ponesú tak či tak. 

 

Od toho sa chcú ale práve dištancovať.

Chcú. Ale nikdy sa im to nepodarí. To by sa musel Pellegrini všetkých týchto ostatných podpredsedov zbaviť. 

 

Berme teda variant, že Pellegrini presvedčí štruktúry a potom čo s Robertom Ficom? 

Fico nie je solitér, má určité zázemie. To zázemie je nielen v štruktúrach, ale aj vo voličoch. Typ politiky, ktorý v poslednom čase Fico presadzoval, má odozvu aj u voličov a tí volia jeho Smer.

 

Aký je rozdiel  medzi Ficom  a  Pellegrinim, okrem dištancovania sa od nazvime to konzervatívno-nacionalistických politikov?

Ficov úspech bol daný tým, že dokázal tieto dva prúdy, ktoré tam boli od začiatku, taký ten konzervatívno-ľudovo-vlastenecký a potom tradičný sociálno-demokratický držať nejako pohromade. 

 

Takže v čom bude ten rozdiel medzi Ficom a Pellegrinim?

Rozdiel bude v tom, ak by to Fico zdravotne vydržal, tak sa dostane do parlamentu s pár percentami a tá druhá skupina skončí pred parlamentom. 

 

Hovorí sa o spojení Pellegriniho a Tomáša Druckera…

To čakám, že urobia, ale aký výtlak má Drucker? Do úvahy ďalšieho spájania im potom prichádzajú už len veľmi málo percentné strany. Tu nutne bude musieť vzniknúť v rámci opozície prúd, ktorý bude zastrešovať liberálnych voličov, ale vznikne spájaním viacerých strán. Dôjde k preformátovaniu opozície. V dnešnej podobe nemajú strany žiadnu šancu si konkurovať.

 

Drucker (vľavo) a Pellegrini (vpravo). Vraj sa chcú spojiť. Haulík sa pýta: Spojiť, ale s akým výtlakom? Zdroj: TASR

Pellegrini vraví, že Fico má  poslednú šancu, aby neskončil ako Mečiar a Dzurinda. 

Možno má pravdu, že to tak skončí. Ale vôbec to tak skončiť nemusí. Nikde nie je napísané, že modely fungovania sú len tieto, že Fico musí skončiť práve ako Mečiar alebo Dzurinda. Veď dnes sme v úplne inom politickom prostredí. Ani Mečiar, ani Dzurinda nečelili takej koalícii, ako je dnes. Sú to jednoducho spochybniteľné analógie. Najlepšie pre Smer by bolo, aby ostali fungovať s dvoma krídlami ako doteraz a hľadali nejaké kompromisné riešenie. Ak sa spor vyhrotí, doplatia na to obe skupiny a viac na to doplatia práve pellegriniovci. 

 

Ako by mohli ostať fungovať s dvoma krídlami ako doteraz? Viete si predstaviť koexistenciu dvoch adeptov na predsedov?

Podstata politiky je nájsť kompromisné riešenie aj v situáciách, ktoré sa javia ako neriešiteľné, treba vedieť prepojiť oheň a vodu. O tom je politika.

- Reklama -