Stavebník: Pri D4/R7 nepoužívame kontaminované materiály z nelegálnej skládky

0
Oceľová konštrukcia súmostia na Rusovskej ceste, ktorú postupne vysúvajú, bude súčasťou diaľnice D4 a tvoriť nový diaľničný obchvat Bratislavy (Autor: TASR)

Spoločnosť tak reaguje na vyjadrenia predstaviteľov Ružinova a Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktoré odzneli tento týždeň.

Starosta Ružinova Martin Chren informoval okrem iného o tom, že cez víkend dostal anonymne fotodokumentáciu, ktorá by mala potvrdzovať, že z predmetnej skládky sa vyvážal nebezpečný odpad na výstavbu rýchlostnej cesty v rámci D4/R7 medzi Slovnaftom a Dunajom na území Ružinova.

Chren dal v tejto veci podnet orgánom činným v trestnom konaní, obrátil sa tiež na orgány ochrany životného prostredia v Bratislavskom kraji.

„Takzvaná Farná je obrovská oblasť, kde sa skladujú rôzne druhy materiálov. Materiály, ktoré sme využili z tejto oblasti pre projekt D4R7, sú v plnom súlade s normami a majú všetky potrebné certifikáty. Okrem toho sme vykonali chemický test materiálov, aby sme sa uistili, že materiály nie sú kontaminované,” uviedla pre TASR spoločnosť D4R7 Construction.

Ubezpečuje, že je transparentná a svoje tvrdenia dokáže zdôvodniť faktami, teda výsledkami materiálových testov. Všetky dokumenty, ktoré dokazujú, že použité materiály sú v poriadku, je pripravená sprístupniť relevantným orgánom.

„Slušne žiadame tých, ktorí opakujú, že D4R7 Construction používa nevhodné alebo kontaminované materiály, aby sa zdržali takýchto nepodložených tvrdení,” uvádza v stanovisku spoločnosť.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) spoločne s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) ešte minulý týždeň informovali o tom, že odpad z tejto skládky znečistil podzemné vody.

Čo presne sa v podzemnej vode našlo, nechceli pre prebiehajúce vyšetrovanie špecifikovať. Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli.

Informácie o využívaní kontaminovaného materiálu, zeminy či stavebného materiálu na výstavbu nultého obchvatu, ktorý je súčasťou budovania diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, boli medializované už viackrát. V tejto súvislosti viackrát zasahovala aj polícia. Spoločnosť D4R7 Construction od začiatku zdôrazňuje, že výstavba spĺňa vysoké kvalitatívne štandardy a všetky právne požiadavky.

- Reklama -