Wu-chan: Po otestovaní takmer 10 miliónov ľudí nenašli nové prípady nákazy

    0
    Zamestnanci v ochrannom oblečení dezinfikujú obchod v Číne (Autor: TASR)

    V Číne však ľudí, ktorí sú koronavírusom nakazení, ale nejavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19, medzi potvrdené prípady nepočítajú.

    Rozsiahle testovanie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 prebiehalo vo Wu-chane od 14. mája do 1. júna. Otestovaných bolo 9.899.828 ľudí z 11-miliónovej populácie. Dôvodom testovania boli obavy z vypuknutia druhej vlny nákazy po tom, ako sa objavilo nové ohnisko infekcie.
    Asymptomatické osoby podľa zdravotníkov neboli infekčné. Na rúškach, zubných kefkách, telefónoch, kľučkách dverí či výťahových tlačidlách, ktorých sa dotkli, sa nenašli nijaké stopy koronavírusu.

    V meste Wu-chan, ktoré leží v provincii Chu-pej, platili karanténne opatrenia od 23. januára do 8. apríla. Wu-chan bol najviac zasiahnutým mestom v Číne – väčšinu z celkových 4634 úmrtí a 83.022 nakazených evidovali práve tam.

    Plošné testovanie obyvateľov chce spustiť aj mesto Mu-tan-ťiang v provincii Chej-lung-ťiang ležiacej na severovýchode Číny, uviedla lokálna vláda na svojej webovej stránke. Rozhodli tak po tom, ako tam zaznamenali viac než desať infikovaných bez príznakov ochorenia COVID-19.

    - Reklama -