O núdzovom stave ani dnes, odkazuje občanom úrad vlády

    0
    Ilustračná snímka, zasadnutie vlády SR (Autor: TASR)

    Ústredný krízový štáb bude podľa odboru o núdzovom stave rokovať na základe odborných právnych analýz.

    Matovič na pondelkovej (1. 6.) tlačovej konferencii tvrdil, že touto témou sa budú zaoberať v utorok.

    „Núdzový stav žiadnym spôsobom nikoho zásadne neobmedzuje, len nám umožňuje napríklad to, aby sme zásobovali nemocnice osobnými ochrannými prostriedkami. V momente, keď sa zruší núdzový stav, nemocnice si ich musia nakupovať samé, a to je dosť slušná komplikácia,” priblížil premiér s tým, že sa chce k tejto otázke postaviť zodpovedne.

    „Musíme si zobrať všetky dôsledky, všetky dosahy, ktoré to má,” hovoril Matovič v pondelok.

    Na zrušenie núdzového stavu vyzvali premiéra viacerí opoziční politici.

    Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) nevidí dôvod naďalej “obmedzovať práva občanov a tiež ohrozovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti”. Premiér podľa Pellegriniho namiesto jasného plánu špekuluje o predĺžení núdzového stavu.

    Poslanec parlamentu Richard Raši (Smer-SD) povedal, že na zrušenie núdzového stavu vyzývajú aj viaceré zdravotnícke organizácie, ktorých sa priamo týka.

    Pellegrini vyzval premiéra aj na zrušenie zákazu zhromažďovať sa. Ten prijala vláda pred Veľkou nocou, pričom ho časovo neohraničila. Zákaz zhromažďovania sa Pellegrinimu javí ako snaha zabrániť nesúhlasným protestom voči premiérovi. Nevylučuje, že sa v tejto veci obráti na Ústavný súd (ÚS) SR.

    Núdzový stav vyhlásila vláda pre štátne nemocnice pôvodne od 16. marca 2020. Následne ho viackrát rozšírila o ďalšie oblasti a opatrenia. V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže trvať maximálne 90 dní. Jeho predĺženie či opätovné vyhlásenie právna úprava nešpecifikuje.

    - Reklama -