Raši: Matovičovi stav núdze vyhovuje. Vyzývam ho, nech ho zruší

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    Názor, že dôvody na zavedenie núdzového stavu pominuli, nie je žiadnym opozičným výmyslom, ale čoraz hlasnejšie to premiérovi pripomínajú aj vlastní koaliční partneri. Na pokračovanie núdzového stavu nevidí dôvod ani najspoľahlivejší koaličný partner, predseda parlamentu Boris Kollár, ani podpredseda parlamentu a strany Za ľudí Juraj Šeliga.

    „No nielen politici, ale aj viacerí predstavitelia zdravotníckych organizácií zdôrazňujú, že epidemiologické výsledky Slovenska sú výborné a núdzový stav už nie je potrebný,“ tvrdí poslanec NR SR Richard Raši.

    Podľa neho po právnej stránke je situácia úplne jasná. Ústavný zákon o núdzovom stave hovorí, že núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Nevyhnutný čas už uplynul, najdlhší čas uplynie 15. júna.

    Som presvedčený, že premiérovi vyhovuje núdzový stav predovšetkým z politických dôvodov. Obmedzuje totiž ústavné práva občanov na pokojné zhromažďovanie, čím sa napríklad inak bežné protesty proti vláde dostávajú do protizákonnej polohy.

    „A premiér Matovič protesty vidí situáciu úplne inak ako opozičný politik Matovič, ktorý si na protestoch založil celú politickú kariéru. Premiér Matovič protesty nemá rád a rád by napríklad z blokovania ciest urobil trestný čin, hoci v opozícii takéto protesty obhajoval a podporoval,“ vyhlásil Raši.

    „Včerajšia arogantná odpoveď premiéra na výzvu Petra Pellegriniho ma len utvrdila v tom, že stav núdze je pre Igora Matoviča čisto politickou otázkou. Premiér však predovšetkým ľuďom klamal. Vyhlásil totiž, citujem, „núdzový stav žiadnym spôsobom nikoho zásadne neobmedzuje“.  

    Dovolím si mu preto odcitovať uznesenie vlády Slovenskej republiky číslo 207 zo 6. apríla 2020: Písmeno C: Zakazuje podľa čl. 5 ods. 3 písm. h) ústavného zákona č. 227/2002 o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.“ Pán premiér, toto nie je zásadné obmedzenie práv občanov?,“ pýta sa Raši.

    To, že predseda vlády Slovenskej republiky pohŕda právom, dokázal aj odpoveďou na novinársku otázku, na akom právnom základe chce do konca roka obmedziť účasť na akýchkoľvek podujatiach nad tisíc ľudí. Tento právny základ totiž nevedel pomenovať.

    Podľa Richarda Rašiho sa napĺňajú sa obavy, že demokratické zriadenie Slovenskej republiky si premiér mýli s diktátorským režimom nejakého sultanátu a chce tu rozhodovať o všetkom ako sultán. Akurát namiesto dekrétov používa statusy na sociálnej sieti.

    „Preto Vás pán premiér vyzývam: Rešpektujte slovenskú demokraciu a zrušte núdzový stav! Vláda Petra Pellegriniho ho vyhlásila úplne opodstatnene na začiatku pandémie a vy, už vtedy účastník rokovania Ústredného krízového štábu, ste jediným slovom nenamietali. Ani nikto, pretože na tento krok existovali jasné dôvody!“, zdôraznil Raši.  

    Zároveň pripomenul, že vláda, ktorej bol členom, vyhlásila núdzový stav len na oblasť zdravotníctva. Až vláda Igora Matoviča sa rozhodla pred Veľkou nocou obmedziť ústavné slobody občanov a tento zákaz zhromažďovania sa platí dodnes.

    - Reklama -