Migranti a rozprávky o pečených holuboch. Markéta Šichtařová ukazuje, čo všetko je zlé

0
Markéta Šichtařová (Autor: Hans Štembera)

Ak by pre šírenie koronavírusu hrozilo výrazné spomalenie rastu českej ekonomiky, mala by zasiahnuť vláda. Prostredníctvom rozpočtových opatrení by mala stimulovať ekonomiku aj za cenu vyššieho ako plánovaného deficitu, nemala by aj vzhľadom na nízku mieru zadlženia krajiny opakovať chyby predchádzajúcich vlád, ktoré škrtili rozpočtové výdavky a zhoršovali náladu v ekonomike. Čo si myslíte o tomto názore z radov ekonómov?

Ja s tým úplne kategoricky nesúhlasím. Na druhej strane tento názor aj chápem – on je taký chytľavý a jednoduchý. Pre verejnosť zrozumiteľný. Máme problém a vláda je tu na to, aby problém vyriešila, že?

Lenže ono to funguje inak.

Po prvé, na koronavírus nemôžeme ani omylom hádzať spomaľovanie českej ekonomiky. Ona sa totiž spomaľovala už predtým, ako sme o víruse čokoľvek vedeli.

Po druhé, myslíte, že keď do ekonomiky pošlete viac peňazí, či už ich tam napumpuje centrálna banka, alebo vláda, že tým nejako nahradíte fakt, že ľudia nepracujú, pretože sú v karanténe? Alebo tým azda nahradíte chýbajúce dodávky z Číny? Myslíte, že lacnejší úver pomôže firme prežiť, keď nemá ani ľudí, ani objednané čínske súčiastky?

Po tretie, koronavírus je aktuálny teraz. Akýkoľvek záchranný balíček – aj keby sa prijal dnes – začne reálne na ekonomiku pôsobiť najskôr o pol roka, skôr o rok, podľa toho, o aký typ podpory ide. To už bude vírus dávno v ťahu.

Po štvrté, ak má naša a všeobecne európska ekonomika nejaký skutočný problém, potom je to hlavne zadlženie. Ekonomické spomalenie, ktoré teraz pociťujeme, nepovažujem za problém; to je jednoducho pravidelný jav. Kto neakceptuje fakt, že periodicky sa striedajú recesie a konjunktúry, len neakceptuje realitu. To nemožno označiť za problém. Takže ak by sme teraz v naivnej predstave, že zabránime hospodárskemu spomaleniu, ktoré sa, mimochodom, rôznymi spôsobmi signalizuje už dva roky, pumpovali viac peňazí do ekonomiky, iba by sme sa ešte viac zadlžili a zveličili ten skutočný problém.

Medzinárodná ratingová agentúra S&P pre koronavírus znížila odhad tohtoročného rastu ekonomiky eurozóny na pol percenta z predtým očakávaného jedného percenta. Nemecku, ktoré je najväčším obchodným partnerom Českej republiky, predvída S&P pre tento rok stagnáciu. Považujete tieto nepriaznivo vyzerajúce odhady v tejto chvíli za opodstatnené? A je koronavírus tou povestnou „čiernou labuťou“?

Tak predovšetkým treba povedať, že odhady mali rôzne inštitúcie znížiť už skôr, ešte pred vírusom. Už vlani som ich považovala za nadsadené. Až teraz, keď sú znížené, sa začínajú blížiť, podľa môjho úsudku, realite.

Pokiaľ ide o povestnú čiernu labuť, teda neočakávanú a nepredvídateľnú udalosť, ktorá prudko zhorší ekonomický výhľad, tu by som bola opatrná. Myslím, že to v prípade koronavírusu platí tak napoly.

Totiž iste platí, že vírus zhoršuje ekonomický výhľad, že sa stal rozbuškou. Ale súčasne si myslím, že keby neprišla epidémia, našlo by sa niečo iné, čo by demaskovalo stav, keď Čína prudko znižuje svoju výkonnosť, vysoké percento firiem v Európe držia pri živote umelo len záporné úrokové sadzby a Európa stráca konkurencieschopnosť. Skôr by som povedala, že načasovanie vírusu prišlo v takej chvíli, keď napácha väčšiu neplechu, ako keby prišlo napríklad pred tromi rokmi.

Po minulom vydaní Inventúry Markéty Šichtařovej som v diskusii na vašom facebookovom profile zaregistroval príspevok, v ktorom autor považuje vaše hodnotenie ekonomickej situácie vo svete aj v Česku za veľmi presné, ale pýta sa, čo s tým, až to tzv. vybuchne. Sám navrhuje pristúpiť k euru, aby mala Česká republika rezervy na riešenie dlhovej pasce, ktoré teraz nemá a ktoré sú k dispozícii v eurozóne. Bez ohľadu na váš odmietavý postoj k euru, myslíte, že by v takomto prípade bola spoločná európska mena výhodnejšia ako koruna?

To je pekné protirečenie. „Bez ohľadu na váš odmietavý postoj, bolo by euro výhodnejšie…?“ Haha, taká hláška vlastne hovorí, že by som mala byť úplne iracionálna, mala by som podliehať emóciám a „byť proti euru“ jednoducho len tak, pretože ho „nemám rada“, hoci je „občas užitočné“. Tak to, samozrejme, nie je!

Ja nemám odmietavý postoj k euru a priori. Pre niektoré krajiny je euro užitočné, euro napríklad veľmi pomohlo Nemecku.

Potom sú tu krajiny – a my sme medzi nimi –, pre ktoré euro bolo, je alebo potenciálne by bolo nevýhodné.

Koruna je našou veľkou výhodou. Iste ste si všimli, že po tom, ako vypukla panika okolo koronavírusu v Európe, koruna sa začala oslabovať. To je úplne výborná vec! Naši exportéri si už aj tak dosť lámu hlavu s tým, že im chýbajú dodávky zo zahraničia, musia hľadať náhradu z iných krajín, ktorá je drahšia, tým sa ich tovar môže stať menej konkurencieschopným. Lenže keď sa koruna oslabuje, tak tým kompenzuje tieto straty a exportérom naopak pomáha. Náraz preto nie je taký tvrdý. To je len jeden z mnohých príkladov, prečo je pre nás koruna výhodná.

Tu musím dodať: Nepliesť s intervenciami! Niekto by možno mohol podľahnúť pokušeniu povedať, že keď sa mi teraz páči slabšia koruna, prečo sa mi teda nepáčili intervencie? To je na dlhšie rozprávanie, na ktoré tu nie je miesto. Uzavriem to tým, že by to bolo úplné miešanie nie jabĺk s hruškami, ale jabĺk s hovädzím mäsom.

Európska komisia predstavila klimatický zákon, ktorý podľa jej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej „prevádza náš politický záväzok do práva a my sa ním nevratne vydávame na cestu k udržateľnejšej budúcnosti“. Na prezentáciu zákona bola pozvaná aj švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá označila plán EÚ na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 za nedostatočný, pretože „nepotrebujeme len záväzky pre roky 2030 alebo 2050, ale najviac zo všetkého ich potrebujeme pre rok 2020 a každý ďalší mesiac a rok“. Nie je prekvapujúce, že Európska komisia chce svoj Green Deal tlačiť hlava-nehlava, bez súhlasu členských krajín, bez súhlasu ľudí, ktorí v nich žijú, ale švédskej tínedžerke skoro nábožne načúva?

Nie je to podivné v spoločnosti, ktorá prepadla ideológii. Klimatická ideológia je podobne nebezpečná ako ktorákoľvek iná totalitná ideológia. Tiež inklinuje k tomu v záujme údajného vyššieho dobra kradnúť ľuďom slobodu. Pritom toto „vyššie dobro“ je v každej ideológii len aktuálnym rozmarom, módou a umelým konštruktom.

Pochopiteľne, že tí, ktorí veria, že musíme zabrániť globálnemu otepľovaniu, so mnou budú hrubo nesúhlasiť a budú z mojich slov veľmi nahnevaní. Ale to je len preto, že ešte neprehliadli túto ideológiu.

Ursula von der Leyenová a Greta Thunbergová

Ursula von der Leyenová a Greta Thunbergová. Zdroj: TASR

Za postoj českej vlády k situácii na grécko-tureckej hranici sa hanbí Karel Schwarzenberg. „Bránime sa, aby sa k nám niekto dostal, či sú to deti, alebo ženy. Musím sa za našu vládu a jej konanie hanbiť. Je to hanba, ako sa správame,“ vyhlásil v Poslaneckej snemovni bývalý minister zahraničia. Je načase podať pomocnú ruku aspoň niektorým migrantom a ich rodinám, proti ktorým na hraniciach používa grécka polícia slzný plyn?

Nech sa pán Schwarzenberg pokojne hanbí, jeho voľba. Ja tvrdím už niekoľko rokov, že je žiaduce uzavrieť hranice schengenského priestoru tak, aby nimi nelegálne neprekĺzla ani myš.

Pozor, ja netvrdím, že migrácia je principiálne zlá. Migrácia dokonca môže byť pre mnoho ekonomík veľmi vítaná a pozitívna. Migrácia je však principiálne zlá v okamihu, keď platia dve podmienky súčasne:

Po prvé, cieľová krajina má extrémne prebujnený sociálny systém.

A po druhé, migranti sú vystavení informačnej asymetrii. Inak povedané, sú ohlúpení rozprávkami o tom, ako im budú v cieľovej krajine lietať pečené holuby do úst bez práce.

Obe tieto podmienky teraz platia, čo vedie k tomu, že tento druh migrácie je pre Európu zhubný. Ak niečo česká vláda robí zle, potom azda to, že nedostatočne Grécku pomáha hájiť jeho hranice.

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg. Zdroj: Jan Rychetský

Zaregistroval som komentár, že vláda robí hrubú ekonomickú chybu, keď sa rozhodla regulovať ceny respirátorov. Mala však inú možnosť, keď pribúdajú informácie, ako sa v Česku „obchoduje so strachom“ a za premrštené ceny sa predávajú pomôcky, o ktorých si kupujúci myslia, že ich ochránia pred koronavírusom?

Tieto pomôcky, ktorých cena je regulovaná, vôbec proti vírusu nechránia. Preto je viac-menej „jedno“, či dostať sú, alebo nie sú. Preto nevidím jediný dôvod, prečo by ich cena mala byť regulovaná. Keď niekto podľahne zbytočnej hystérii a ponúka kráľovstvo za rúško, jeho vec.

A to nie je všetko. Ekonóm vie, že každá regulácia ceny vedie k chronickému nedostatku regulovaného tovaru. Ak sme teda chceli mať – nepotrebných – respirátorov nedostatok, bravo, podarilo sa.

- Reklama -