Plávaj späť, utečenec. Nahý! Trikrát to skúšal… Grécko sa bráni. A zaznelo, čo vás zdvihne zo stoličky

    0
    Príslušníci gréckej poriadkovej polície hliadkujú pri pohraničnej bráne, cez ktorú sa pokúšajú prejsť migranti v dedine Kastanies na grécko-tureckej hranici (Autor: TASR)

    Katarská televízia sa na podmienky pýtala iránskeho invalida, ktorý sa o prechod do Grécka pokúsil dvakrát odvtedy, čo prezident Erdogan vyhlásil, že hranica do Európy je otvorená. Vrátil sa vraj so zraneniami po celom tele.

    „Vzali ma a mlátili, zatiaľ čo ma niesli k autu. Prosil som ich, že som invalid, nech ma nebijú a nechajú ma. Ale nepočúvali ma,“ vyhlasuje Homed. „Prišli sme z tretieho sveta, ale nie sme občania tretej kategórie. Máme právo žiť a zaistiť budúcnosť svojim deťom,“ dodal.

    Ďalší migrant sa o prechod hranice pokúsil trikrát. Tvrdí, že grécki vojaci mužov vyzliekli do spodkov, potom do nich pustili elektrinu taserom a na zemi ich ešte mlátili obuškami.

    „Poviazali mužov, vzali nás k rieke a skopli nás do nej. Niekto plával ako ryba, niekto ako kačka, dvaja muži sa z rieky nemohli dostať. Povedali sme tureckým rybárom, že tam sú, aby sa po nich pozreli, a odvtedy už sme ich nevideli,“ opísal svoje zážitky. To, čo sa deje tým, ktorí sa snažia dostať do Grécka, je podľa neho ako z hororu.

    Grécka vláda podľa al-Džazíry na obvinenia nereflektuje.

    Veľmi podobne vyznievajú výpovede migrantov pre CNN. Dvadsaťročný Abdel Aziz z Aleppa tvrdí, že ho pohraničníci zmlátili, vyzliekli až do bielizne, zhabali mu veci a poslali ho späť cez hranicu.

    „Chytila nás armáda alebo polícia, mali zbrane… Vzali nám oblečenie, zostali sme v spodnej bielizni. Začali nás mlátiť, niektorí potom ani nemohli chodiť,“ povedal a dodal, že šaty a doklady Gréci spálili, telefóny a peniaze si nechali.

    Grécka vláda podľa CNN odmieta, že by používala nadmernú silu proti migrantom. Povedal to grécky premiér, ktorý vyhlásil, že Európa sa Tureckom nenechá vydierať, Grécko má právo strážiť svoje hranice a že z gréckej strany k použitiu nadmerného násilia nedošlo. „Vždy reagujeme, nezačíname si, keď ide o provokácie z druhej strany hraníc,“ uviedol.

    Kyriakos Mitsotakis

    Kyriakos Mitsotakis. Zdroj: TASR

    Ako sa migranti správajú na hraniciach, je možné vidieť z tohto videa. Niektorí hádžu kamene a všetko, čo je poruke, ručne, niektorí používajú praky.

    Situáciu budú riešiť špičky EÚ v Bruseli. Ako informovali médiá a potvrdil hovorca predsedu Európskej rady Barend Leyts, Charles Michel a Ursula von der Leyenová sa dnes, 9. 3. 2020, stretnú s tureckým prezidentom Erdoganom, aby prebrali témy vzájomných vzťahov vrátane migrácie, bezpečnosti, stability regiónu a krízy v Sýrii.

     

     

    Zdroj: Twitter/Barend Leyts

    Ale čo sa týka grécko-tureckých vzťahov, v nedeľu prilial turecký prezident olej do ohňa. V prejave vysielanom štátnou tureckou televíziou vyzval Grécko, nech otvorí svoje hranice. „Grécko! Apelujem na teba. Otvor tiež brány a zbav sa toho bremena,“ vyzval podľa servera France 24 Erdogan. A dodal: „Nechaj ich, nech si idú do ostatných krajín v Európe.“

    Naopak, kto pribehol Grécku na pomoc, je blízky Cyprus. Cyperské sily vraj budú tiež strážiť pozemnú hranicu medzi Gréckom a Tureckom. Dohodli sa na tom v nedeľu prezident Cypru a grécky premiér.

    - Reklama -