EÚ podporila 80 miliónmi eur vývoj vakcíny na COVID-19. Firma odhaduje, že klinické testovanie sa začne ešte do júna

0
Foto: TASR/AP

Spoločnosť CureVac so sídlom v Tübingene v Nemecku je vysoko inovatívna vývojová firma na výrobu vakcín.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v pondelok osobne rokovali s vedením firmy CureVac.

Podpora z Bruselu má formu záruky EÚ na úver poskytnutý Európskou investičnou bankou (EIB) v rámci finančného nástroja InnovFin, zameraného na financovanie týkajúce sa infekčných chorôb, ktorý sa uskutočňuje pod programom Horizont 2020.

“Pri súčasnej kríze v oblasti verejného zdravia je nanajvýš dôležité, aby sme podporili našich popredných výskumných pracovníkov a technologické spoločnosti. Sme odhodlaní poskytnúť spoločnosti CureVac finančné prostriedky, ktoré potrebuje na urýchlenie vývoja a výroby vakcíny proti koronavírusu,” uviedla von der Leyenová v správe pre médiá. A vyjadrila hrdosť, že v EÚ sú také firmy ako CureVac, ktorých vakcína, ak bude pripravená, bude prospešná pre všetkých v Európe a aj mimo jej hraníc.

Eurokomisárka Gabrielová pripomenula, že podpora výskumu a inovácií je nevyhnutnou súčasťou koordinovanej reakcie EÚ proti šíreniu koronavírusu. Doplnila, že v roku 2014 spoločnosť CureVac získala vôbec prvú cenu EÚ za podporu inovácií.

Spoločnosť CureVac vyvinula novú technológiu, ktorá pomáha udržiavať vakcíny stabilné aj bez potreby ich chladenia. Predbežné štúdie ukázali, že táto technológia je prísľubom rýchlej reakcie na ochorenie COVID-19. Ak sa to potvrdí, mohli by sa za cenu nízkych nákladov vyrobiť milióny dávok vakcíny. Nemecká firma už spustila svoj vývojový program vakcín na COVID-19 a odhaduje, že klinické testovanie začne ešte do júna tohto roku.

Komisia zdôraznila, že finančná podpora pre firmu CureVac je súčasťou koordinovanej reakcie EÚ na ohrozenie verejnosti chorobou COVID-19. V úzkej spolupráci s priemyslom EK už mobilizovala 140 miliónov eur z verejného a súkromného financovania na podporu naliehavého výskumu zameraného na zabránenie šírenia koronavírusu.

- Reklama -