V programovom vyhlásení vlády má byť aj rozšírenie možnosti voľby zo zahraničia

    0
    Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS) počas brífingu (Autor: TASR)

    Podľa Klusa je na takejto úprave zhoda v rámci koalície, v programovom vyhlásení vlády by sa mala objaviť v časti, ktorú pripravovalo ministerstvo vnútra. V súčasnosti je možné voliť zo zahraničia poštou len pri voľbách do Národnej rady SR. Klus v minulosti v parlamente predkladal návrhy, ktoré by voľbu zo zahraničia zjednodušili.

    Programové vyhlásenie vlády malo byť predložené do 13. apríla. Kabinet ho zatiaľ neodobril, mal by o ňom formálne hlasovať vo štvrtok (16. 4.).

    Dokument by sa mal podľa slov premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) opierať aj o koaličnú dohodu, ktorú okrem predstaviteľov koaličných strán a hnutí podpísali aj takmer všetci koaliční poslanci.

    Vláda musí po odsúhlasení svojho programového vyhlásenia predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Kabinet tak musí urobiť podľa Ústavy SR do 30 dní po svojom vymenovaní, čo sa udialo 21. marca.

    - Reklama -