Jarjabek: Som naštvaný. Ako motýle sa ideme zakukliť vo vlastnej téme – Fico či Pellegrini. Žijeme v parlamentnom brajgli, treba riešiť koaličné nezmysly

0
Dušan Jarjabek, poslanec SMER-SD (Autor: TASR)

Ako vnímate aktuálnu situáciu vo vašej strane? Verejnosť rieši vaše dve krídla  či bude predsedom naďalej Fico, alebo ambiciózny Pellegrini, ktorému už pár poslancov vyjadrilo podporu. Pellegrini dokonca naznačil,  že v prípade neúspechu zo strany odíde. Hrozí tak reálny rozkol, keďže je asi ťažké predvídať, ako rozhodnú vaše štruktúry, v ktorých má Robert Fico určite silné zastúpenie prívržencov. 

Je to veľmi nešťastná téma v tomto čase. Mám taký pocit, že je potrebné sa sústrediť, keďže sme opoziční poslanci, na tvrdú kritiku matovičovcov a celej tejto koaličnej partie. Ale nie – my ideme riešiť, kto bude predsedom v Smere, kedy bude snem, a budeme sa vyjadrovať k tejto úplne zbytočnej téme. Je to zlá téma v nesprávnom čase.

Je to zlá téma aj z toho dôvodu, že v rámci zákazu zhromažďovania sa nestretávame, základné organizácie sa neschádzajú a nemajú teda možnosť sa vyjadriť, ani keby chceli, lebo žiadna téma s väčšinovým hlasovaním neexistuje. A ešte raz – pýtam sa, načo je toto celé dobré? Odpútavame zbytočne pozornosť od blbostí, ktoré robí koalícia, a zbytočne zaťažujeme novinárov našimi problémami, namiesto toho, aby sme sa sústredili na koalično-opozičný boj. Nie, my sa ideme ako motýle zakukliť vo vlastnej téme. Je to totálna hlúposť.  

 

Nuž, ale paradoxne ste túto tému teraz otvorili vy, nie osobne teda vy, ale Peter Pellegrini z vašej  strany. Čo ho k tomu viedlo? 

Ja toto nekomentujem. Neviem prečo vznikla teraz táto téma, ale hovorím, že je to téma, ktorá nemá byť na prvom mieste. To si musí každý uvedomiť. Úprimne, naozaj nerozumiem, prečo to vzniklo. Ako keby to oslabovalo stranu, a hlavne energia strany má byť namierená na kritiku koaličných hlúpostí proti sociálnemu štátu. Všetky tie témy, ktoré sme tu 12 rokov obhajovali, tak  zrazu miznú a pred nami sa vymieňajú kadejakí generálni riaditelia. Korona sa totálne zneužíva na návrhy zákonov, ktoré často prechádzajú do parlamentu aj v skrátenom konaní, hoci s koronou nemajú nič spoločné. A my namiesto toho, aby sme sa na toto sústreďovali, ideme riešiť predsedu? Som na to naštvaný. Je to legitímna debata, ale určite nie v týchto časoch.

 

Ako fungujete po rokoch v koalícii ako opozičný poslanec?

My tu žijeme v jednom parlamentnom brajgli. Prvý raz v histórii parlamentu, čo si ja teda pamätám, neexistuje rozvrh schôdzí na šesť mesiacov. Prídeme do parlamentu, niekedy dostaneme 24 hodín na návrhy zákonov, niekedy nedostaneme, vyjadrujeme sa veľmi rýchlo, ani si to nestihneme celé prečítať a už hlasujeme. Tým pádom, že nemáme ten rozvrh parlamentných schôdzí, ja napríklad vôbec neviem – a to je presne dané zákonom – dokedy a do ktorého dňa môžem podať poslanecký návrh zákona. To  je to najdôležitejšie. A to je nebývalý jav! Chodíme tam ako takí ťuťmáci, niekedy si prečítame a niekedy ani nestihneme prečítať návrh zákona. Nuž, takto žijeme. A keď je zle, keď sa sťažujete, koalícia vždy povie: No ale korona. Na všetko a  dokoola to isté “korona”. Čo  má lykožrút spoločné s koronou a podobné blbosti? Nič. Ale oni na všetko povedia: korona.        

 

Začali  sme hovoriť o súdržnosti Smeru, opýtam sa teraz na váš názor na súdržnosť vládnej koalície. Predsa len, je iné byť vo vnútri a sledovať vzťahy, ako keď vnímate veci zvonku? Je vládna koalícia stabilná alebo napätie medzi SaS a OĽaNO je podľa vás prítomné nielen na sociálnych sieťach?

Nechcem tu veštiť z gule, na to máme inú poslankyňu (smiech), pardon, korektne (poslankyňa Jana Vaľová mala kedysi veštenie ako činnosť v živnostenskom liste  pozn.red.), ale oni to  majú zjednodušené z toho dôvodu, že žijú z už schváleného rozpočtu. Nech je akýkoľvek, je to taký, nazvime to cestovný poriadok s určenými trasami. Prvé problémy, skutočné problémy, podľa mňa nastanú, až keď si vládna  koalícia začne schvaľovať sama sebe svoj vlastný rozpočet. A pri ňom sa budú chcieť presadiť všetky štyri strany s tým, čo majú v programe, a to bude ťažké ustáť. A  podľa toho každý z tých ministrov bude vedieť, či bude dobrý minister šesť mesiacov, osem mesiacov alebo 12 mesiacov, a kedy bude zrelý na odvolanie. Jednoducho, tie peniaze vás nepustia. Ak to ustoja, tak budú stabilní zasa do ďalšieho rozpočtu. 

 

Ešte sú tu napríklad také spory ako 13. dôchodky, ktoré sú na Ústavnom súde, a Boris Kollár vyhlasuje, že on bude za ich zachovanie…

To už sú také hry. Áno, Kollár sa bije do pŕs, že cez neho to neprejde, že on dôchodky zachová. Lenže zvyšní koaliční partneri sa môžu dohodnúť veľmi jednoducho, tam im stačí v parlamente obyčajná väčšina. Takže Kollár môže pokojne hrdo povedať: Ja som sa tu bil do pŕs, a nebudem za zrušenie dôchodkov hlasovať. Vo výsledku je to jedno, lebo koalícii stačí na dôchodky obyčajná väčšina, čo majú aj bez neho. Opakujem, skúškou bude rozpočet, takže uvidíme, ako sa natiahnu struny vo vládnej  koalícii v októbri až novembri.

- Reklama -