Astronómovia objavili dosiaľ najbližšiu čiernu dieru

    0
    Na ilustrovanej snímke z mája 2020 sú obežné dráhy objektov v trojhviezdnom systéme HR 6819. Astronómovia objavili čiernu dieru, ktorá je najbližšie k Zemi; nachádza sa približne 1000 svetelných rokov od našej planéty. (Autor: Európske južné observatórium)

    Okolo tejto čiernej diery obiehajú dve hviezdy, ktoré sa dajú vidieť aj voľným okom, ale iba z južnej pologule Zeme, píše tím výskumníkov pod vedením Thomasa Riviniusa z Európskeho južného observatória (ESO).

    „Súčasťou tohto systému je k Zemi najbližšia známa čierna diera,” uviedol Rivinius.

    Vedci pôvodne skúmali dvojhviezdne systémy. Analýza systému s katalógovým číslom HR 6819 v súhvezdí Ďalekohľad prekvapivo ukázala, že v ňom musí existovať tretie nebeské teleso.

    Jedna z dvoch viditeľných hviezd totiž každých 40 dní obehne okolo neviditeľného objektu najmenej štyrikrát hmotnejšieho ako naše Slnko.

    „To môže byť iba čierna diera,” konštatoval Rivinius.

    Vďaka relatívnej blízkosti systému je možné dvojicu sprievodných hviezd vidieť za tmavých, jasných nocí z južnej pologule bez akýchkoľvek pomôcok.

    Pre porovnanie: Naša domovská galaxia – Mliečna cesta – má priemer približne 120 000 svetelných rokov. Svetelný rok je vzdialenosť, ktorú prekoná svetlo za obdobie jedného pozemského roka.

    Samotné čierne diery sú bežnými technickými prostriedkami neviditeľné, keďže ich hustota a gravitácia sú také veľké, že z nich nemôže uniknúť ani svetlo. Vedci však vyvinuli spôsob zviditeľnenia siluet niektorých čiernych dier za použitia rádioteleskopov, ktoré zachytávajú röntgenové lúče vyžarované hmotou, ktorú absorbujú.

    V tomto prípade je však novo objavená čierna diera skutočne neviditeľná, pretože momentálne neabsorbuje hmotu z okolitého vesmíru.

    Spiace čierne diery, ako je táto, sa dajú detegovať iba prostredníctvom ich gravitačného účinku na blízke hviezdy.

    - Reklama -