Hlbšia spolupráca v rámci EÚ bude príležitosťou, nie povinnosťou. Definitívne tak stratia význam zbabelé výroky niektorých lídrov, že sú do niečoho tlačení, tvrdí Beňová

    0
    Monika Flašíková-Beňová (Autor: Facebook)

    Dané scenáre mali slúžiť ako podklad pre rokovania medzi vedúcimi predstaviteľmi 27 členských štátov na európskej, ako aj národných úrovniach.

    “Po roku diskusií by malo byť jasnejšie, ktorou cestou sa budeme uberať. Snahou je najmä to, aby krajiny a ich lídri dokázali lepšie prenášať výsledky a výhody fungovania EÚ smerom k vlastným občanom,” uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

    Najčastejšie sa u nás objavujú úvahy o zmenách súvisiacich s tzv. jadrom EÚ. “Pôvodne to bolo formulované ako scenár číslo 3 týkajúci sa viacrýchlostnej Európy. Podľa neho krajiny postupujú za jedným spoločným cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a s rôznou intenzitou,” priblížila europoslankyňa.

    Základným princípom je dobrovoľnosť. “Do integrácie nás nikto nenútil a nebude to robiť ani v budúcnosti. Hlbšia spolupráca bude len príležitosťou, nikdy nie povinnosťou. Definitívne tak stratia význam zbabelé výhovorky niektorých lídrov členských krajín o tom, že sú do niečoho tlačení,” povedala Monika Beňová.

    Akcelerácia zmien v usporiadaní fungovania Únie sa očakáva po nemeckých parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia o necelé dva týždne. “Kľúčovými by mali byť ekonomické témy, sociálna politika, otázky bezpečnosti a spoločnej obrany,” uzavrela.

    - Reklama -